Nordlandsruta er en 650km lang sammenhengende T-merket tursti som går fra Bjørnfjell øst for Narvik til Børgefjell.

KulTur med DNT langs Nordlandsruta

Ved ankomst til 13 av overnattingssteder vil det bli arrangert kulturarrangement med norske og internasjonale kunstnere. Dette i regi av Bodø 2024. Derfor har turen fått navnet KulTur med DNT langs Nordlandruta.

Publisert Sist oppdatert

Det er nå åpent for påmelding til fellestur langs Nordlandsruta som er Norge lengste sammenhengende tursti informerer turkoordinator Ingunn Anke i Bodø og Omegns Turistforening.

En tur langs Norges lengste sammenhengende merka tursti.

Nordlandsruta er en 650km lang sammenhengende T-merket tursti som går fra Bjørnfjell øst for Narvik til Børgefjell. Dette er Norges lengste sammenhengende merka tursti. Ruta har 43 etapper og går i grensefjellene mellom Norge og Sverige gjennom Nordland og passerer Nord-Norges fire største fjell. Fjelltraktene mellom Nordland og Sverige byr på høye fjell, isbreer, hundrevis av gode fiskevann, vidder med urørt natur, et kulturlandskap spekket av samiske kulturminner, nasjonalparker og verneområder med et spennende plante og dyreliv. Landskapet har i tusenvis av år vært brukt til reindrift. Også i dag er det aktiv reindrift i hele området. Fra dalgang til dalgang i dette landskapet er det bygget en 650km lang merket tursti som går fra overnattingssted til overnattingssted. De fleste av disse er turistforeningshytter. Det meste av ruta går i Norge, men mellom Sulitjelma og Hellbotnet gjør ruta en sving innom Laponia verdensarvområde og Padjelanta nasjonalpark i Norrbotn Län i Sverige. 

En feriereise med DNT

Fellesturene som Bodø og Omegns Turistforening setter opp i samarbeid med de lokale foreningene langs Nordlandsruta, er vandringer med en ny dimensjon der kunstneriske innslag blir en del av naturopplevelsen. Med utdanna og erfarne turledere inviterer de alle til å melde seg på «KulTur med DNT langs Nordlandsruta». En gruppe starter i sør og en gruppe i nord. De som ønsker det kan delta på hele turen fram til gruppene møtes i Sulitjelma etter 21 dager, eller man kan velge å delta på mindre etapper av turen. Ansvarlig for fellesturene, Ingunn Anke i BOT, opplyser at det fremdeles er noen ledige plasser på langturene både fra nord og sør, og at nå som det åpnes for påmelding på de 10 delturene håper hun at folk fra hele landet vil melde seg på og få oppleve den flotte naturen Nordlandsruta har å by på. Informasjon om turen med turbeskrivelser og informasjon om påmelding er utarbeidet og kan studeres for de som kunne tenke seg å tilbringe noen feriedager langs Nordlandsruta.

13 kulturarrangement underveis

Bodø2024 skal arrangere kulturarrangement på 13 utvalgte overnattingssteder langs Nordlandruta og noen utvalgte strekninger langs ruta. De som deltar på turen vil kunne oppleve disse, men arrangementene er åpne for alle som ønsker å få oppleve en kulturopplevelse i Nordlandsnaturen. Bodø2024 arbeider nå med å velge ut hvilke kunstnere som skal bidra. Navnene på disse vil bli offentliggjort om kort tid.

De stedene der det skal være kulturarrangement er følgende: Vokterboligen (Narvik), Sitashytta (Narvik), Nuortakrågge (Hellmobotn), Vájsáluokta (Sverige), Stáloluokta(Sverige), Ny-Sulitjelma fjellstue, Sulitjelma fjellsenter, Lønsstua (Saltdal), Bolnastua (Rana), Umbukta fjellstue (Rana), Sundsli kapell(Hemnes), Tverelvnes gård (Hattfjelldal) og Furuheim gård(Hattfjelldal).

Fjellfest på Sulitjelma turistsenter lørdag 17.august

De to gruppene som starter i nord og i sør vil møte i Sulitjelma 17.august. Her vil en rekke organisasjoner i samarbeide arrangere en familieretta aktivitetsdag i friluft på dagen og Bodø2024 skal ha sitt kulturarrangement om kvelden. Dette vil markere avslutningen av arrangementet samtidig som det vil markere offisiell nyåpning av Nordlandsruta.

Mer informasjon kan dere finne på følgende steder:

Om Nordlandsruta: www.nordlandsruta.no

Om «KulTur med DNT langs Nordlandsruta»: https://www.dnt.no/turtips/anbefalte-turer/nordlandsruta/fellesturer-langs-nordlandsruta/kultur-med-dnt/

Påmelding til «KulTur med DNT langs Nordlandsruta» fra 1.mars: https://www.dnt.no/aktivitetskalender/?associations=24895%2C25336%2C25337%2C25338%2C25335%2C25334&q=nordlandsruta

Om arrangementene i regi av Bodø24: https://www.bodo2024.no/prosjekter/nordlandsruta

Powered by Labrador CMS