Fra papirutgaven

Steffen Skjøttelvik skal krysse Canada og Alaska med hunder. Turen er på ca. 10.000 km og varer i 3-4 år.

Klar for langtur

Steffen Skjøttelvik 26 år fra Østlandet drar nå i mars på en skikkelig langtur. Han skal krysse Canada og Alaska med hunder. Turen er på ca. 10.000 km og varer i 3-4 år.

Publisert Sist oppdatert

Til oss i redaksjonen skriver han:

«Friluftslivet mitt startet i tenårene, og jeg husker den første turen jeg hadde alene på Hardangervidda veldig godt, eller ikke alene…Togo var med. Jeg hadde noen måneder tidligere vært i Uppsala og hentet en Alaskan malamute, og gledet meg stort til min første fjelltur med egen hund. Den turen står fortsatt som den beste naturopplevelsen jeg har hatt.

Alt var nytt, endeløst tundralandskap nord på Hardangervidda. Vinden som fikk herje fritt. Lyden av ryper som jeg bare hadde lest om. Bitevillig ørret som jeg bare hadde sett på tv. Og vennskapet som formet seg med en annen art. Siden den gangen har jeg og Togo vært på utallig turer i hele Norge, sommer som vinter.»

«Turen jeg skal på nå er annerledes. Jeg skal krysse Nord Amerika fra James Bay til Nome. Turen hadde vært gjennomførbar på ski og til fots, men jeg og Togo hadde en prosjektsamtale og kom fram til at det hadde vært gøy med noen flere hunder på laget. Det var ikke spørsmål om hvilken rase, det ble Alaska husky. Så jeg dro til Torpa sør for Jotunheimen og hentet Sila og Kasin, to tisper fra to av landets beste trekkhundlinjer, som i dag vil si verdens beste linjer.»

«I Canada er det to unghunder som venter på oss. Fem hunder høres kanskje litt lite ut, men malamuten Togo har lært av de nyankomne hva det vil si å være trekkhund, og han trekker for tre.»

«Den største delen av forberedelser har vært trening av hunder. Jeg stoler på dem, noe som er veldig betryggende, når jeg har nådd kjelleren har de så vidt nådd første trappetrinn ned til kjelleren. Fascinerende dyr. I krevende stunder er det jeg som er det svakeste ledd.»

«Annet enn hundetrening har jeg fokusert på jakt og fiske. Vi blir nødt til å skaffe vår egen mat til tider. Vi gleder oss, reiser over havet i mars.»

Powered by Labrador CMS