Mange ting å huske på når du skal få fyr på bålet med snø på bakken
Mange ting å huske på når du skal få fyr på bålet med snø på bakken

Dette bør du huske på når du fyrer opp vinterbålet

Å få fyr på et bål med snø på bakken er ikke alltid like lett.

Publisert Sist oppdatert

Skal du lage et lite bål for en kort rast, så fyrer du oppå snøen. Da legger du flere lag med stokker/pinner på snøen. Disse bør være minimum ca. 5 cm tykke. Stokkene plasserer du annenhver vei, slik at du bygger opp en høyde på 4-5 lag med grunnved. Pagodebål heter det. 

Finn så bark og tørre småkvister og tenn et vanlig bål oppå haugen med stokker. Etter hvert som bålet brenner, vil det spre seg gnister, glør og varme nedover i laget med grunnved. På den måten får du et flott og solid kaffebål, som varer i en times tid.Skal du derimot ha et varmebål som varer i flere timer utover kvelden, så må du lage ei bålgrop. Da lønner det seg ikke å fyre oppå snøen. Er det dyp snø, bør bålgropa bør være stor, brei og gå helt ned til bakken. Det er viktig at det er litt trekk nedi gropa, slik at du ikke får all bålrøyken i ansiktet.

Her er noen grunnregler det kan være lurt å følge

  • .Vis tålmodighet. Bruk god tid på å finne riktig bålplass. 
  • Samle sammen mye ved før du fyrer. Småved, tørr never (helst av bjørk) og bark er en god start.
  • Pakk gjerne avispapir, never og fyrstikker vanntett i ryggsekken eller i pulken.
  • Ta med ei lita øks eller ei tursag.
  • Grav vekk snøen slik at du kommer helt ned til bakken.
  • Legg noen kraftige kubber på den fuktige bakken og legg papir, never og småved oppå.
  • Vind slukker lett fyrstikkflammen. Bruk derfor 3-4 fyrstikker inntil hverandre når du tenner.

Vær forsiktig og tenk på brannfaren. Tenn ikke bålet i nærheten av trær, busker og tørt gress. Unngå å brenne bål rett på svaberg og store steiner. Det blir vedvarende, stygge sorte flekker og fjellet kan sprekke opp. Det er heller ikke tillatt å forlate et bål før det er helt slukket. Hiv snø over de siste glørne før du går. Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

Powered by Labrador CMS