Tretoppvegen får hederlig omtale i kategorien landskapsarkitektur under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar.

Spektakulær furuvei får skryt for å være inkluderende

Fyresdals nye tretoppvei gjør Klokkarhamaren til en destinasjon som alle kan bestige, uansett funksjonsnivå.

Publisert Sist oppdatert

Nå får prosjektet også hederlig omtale fra DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design.

– For å møte mangfoldet i samfunnet vårt må vi designe produkter, tjenester, digitale løsninger og omgivelser som alle kan bruke og ha glede av. Her spiller inkluderende design og arkitektur en sentral rolle, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i Design og arkitektur Norge (DOGA).For femte gang deler DOGA ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen deles ut på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.I den forbindelse har en fagtung jury valgt ut 12 prosjekter som de mener fortjener hederlig omtale.– Dette er varierte og inkluderende prosjekter som spenner over mange fagdisipliner og bransjer. Her er det mye inspirasjon for alle, fra reiseapp og løsninger for engasjerende læring, til produkter, tjenester, bygg og omgivelser som bygger ned barrierer, sier Hølen.

Tretoppvegen Hamaren: Topptur for alle

Hamaren har blitt en svært populær attraksjon i Fyresdal. Det eneste alle de besøkende fra nær og fjern savnet var muligheten til å komme seg opp i høyden. Dette bestemte Fyresdal kommune seg for å ta tak i. De ville skape en spektakulær destinasjon for alle, uavhengig av funksjonsevne.Gjennom brukermedvirkning og dialogmøter med en rekke organisasjoner og interessenter, fikk kommunen og samarbeidspartnerne alle relevante behov på bordet. Dette brukte de til å bygge Norges første tretoppvei, en én kilometer lang furusti som snirkler seg opp fra vannet via spektakulære utkikkspunkter og ender på toppen av Klokkarhamaren. Takket være en svak og jevn stigning er dette en topptur alle kan være med på.Allerede i 2017 mottok Hamaren naturpark Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur. Nå blir det hederlig omtale for Tretoppvegen samme sted. Juryen er imponert over hva kommunen har fått til sammen med Faun Naturforvaltning og Effekt Arkitekter.«Fyresdal kommune har ikke holdt noe tilbake med denne unike stien som tar oss til toppen av trekronene, og til storslagen utsikt over den omkringliggende, vakre naturen. Ved å tenke muligheter og ikke begrensninger, har kommunen skapt en helt unik og storslått attraksjon. Tretoppvegen setter universell utforming i sentrum, samtidig som den bidrar til god bygdeutvikling,» uttaler juryen.

Powered by Labrador CMS