Prosjektleder for Elgkalven Trampe, Bjørnar Ytrehus, ønsker å undersøke elgkalver som blir funnet døde eller døende.
Prosjektleder for Elgkalven Trampe, Bjørnar Ytrehus, ønsker å undersøke elgkalver som blir funnet døde eller døende.

Antall elgkalver i Norge synker - ber folk melde fra om syke eller døde dyr

Veterinærinstituttet ber folk melde fra om syke eller døde dyr. De håper å finne årsaken til at færre elgkalver i Norge, og hvorfor flere kalver er små og syke

– De siste årene har vi sett at det blir færre elgkalver i store deler av Norge, og de elgkalvene som finnes, er ofte små, sier prosjektleder og spesialist i vilthelse, Bjørnar Ytrehus, ved Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Han forteller at det i mange områder blir rapportert funn av syke og døde elgkalver. Langs kysten av Østlandet, Agder og Trøndelag virker problemet å være størst.

Med forskningsprosjektet Elgkalven Trampe ønsker Veterinærinstituttet og undersøke flest mulig av disse elgkalvene for å samle ny kunnskap.

– Hovedfunnet er at kalvene rett og slett er avmagret. De dør da sannsynligvis av en kombinasjon av sult og tilfeldige infeksjoner, sier Ytrehus.

I tillegg viser funnene at de fleste av disse kalvene er infisert med den flåttbårne bakterien anaplasma, og en god del har tarmparasitten giardia.

Veterinærinstituttet ber folk kontakte i kommunen eller politiet om man skulle finne en død elgkalv.

– Det vi håper er at noen av faktorene bak utviklingen kan påvirkes, sånn at vi får flere sunne og sterke elgkalver som har et godt liv, sier Ytrehus.

Powered by Labrador CMS