Turmat:

Sommerruller med peanøttdipp
Vietnamesiske sommerruller, eller gỏi cuốn
som de heter i Vietnam, er en rett med lange tradisjoner.
Opprinnelig ble retten laget for å kunne bruke ferske råvarer på varme dager når man ikke ville fyre opp komfyren. I motsetning til sprøstekte vårruller er sommerrullene friske, lette og raske å lage, fylt med sesongens grønnsaker, urter og sjømat.
Er du så heldig å finne ramsløk på veien, passer det fortreffelig inni rullene.
Jeg brukte scampi – perfekt for kortere turer – men fyllet kan varieres etter det du ønsker og har tilgjengelig. Selvfanget fisk er et supert alternativ på langtur: Stek fisken med litt chili og lime, så har du et deilig fyll til rullene.
Ingredienser til 12 sommerruller:
12 ark rispapir
48 scampi (jeg tok med frosne, ferdigkokte)
⅔ agurk
1 gulrot
1 paprika
15 g frisk koriander
15 g mynteblader
Ramsløk eller vårløk
Slik gjør du:
Nå er sommerrullene klare til å dyppes i peanøttdippen og nyte.
Legg på grønnsaker og scampi og brett/rull sammen rispapiret som en konvolutt.
Legg ferdig kuttede grønnsaker og urter, lag på lag, oppå rispapiret.
Dypp rispapir i en bolle med vann i 3-5 sekunder og legg på en tallerken.
Kutt opp grønnsakene i tynne strimler.
Peanøttdipp: (lages hjemme før turen)
3 ss crunchy peanøttsmør
1 ss soyasaus
1 ts chilisaus
½ stk lime
½ ts honning
½ dl varmt vann
Slik gjør du:
- Kok opp vannet og rør ut honningen.
- Tilsett resten av ingrediensene og rør sammen til en jevn dipp.
- Ha over på en passende beholder.