Uteliggeren

Hvem er han?

Publisert Sist oppdatert

I mai flyttet han ut av sin leilighet og sitt kontor. Han ville bo ute i naturen og dyrke friluftslivet i sommermånedene, i telt, i bilen og under åpen himmel. Det gikk fint. Det ble litt verre da oktober kom med kuldegrader. Men han hadde funnet rytmen og flyten, og fortsatte å bo ute. Både november, desember og januar gikk. Nå hadde han bodd ute i ni måneder.

Han flyttet ut, delvis av økonomiske årsaker, men også som et eksperiment der han ville finne ut hvordan det var å leve så primitivt og minimalistisk som mulig. På de ni månedene sparte han 120.000 kr i boutgifter. Og den nærheten til naturen, den friheten og selvstendigheten han hadde i denne perioden ga en ny og positiv livserfaring.

På dagtid satt han og jobbet på diverse folkebibliotek rundt om i byen. De har meråpent fra kl. 07-23. Gratis kontor. Han parkerte for natten på idrettsarenaer, rasteplasser, i skogsområder, ved badeplasser, skiarenaer og friluftsområder der det var gratis å være. Bilen var hans viktigste verktøy. Her ladet han alt av elektriske duppedingser, sov, spiste og jobbet.

Hvem er han?

I sommer var det vanskelig å oppbevare mat og drikke, grunnet høye temperaturer. Han vurderte å kjøpe kjølebag, men den tok alt for stor plass baki varebilen. I vinter var problemet motsatt. I de kaldeste periodene var det ned mot 30 minus, og alt av mat og drikke frøs. Hurra for Burger King!

Da han flyttet ut i mai prøvde han å registrere seg i Folkeregisteret som UFB (uten fast bosted). Det var ikke mulig, og konsekvensene for alvorlige. Han kunne miste viktige rettigheter som; mobilabonnement, fastlege, pass, lån, kredittkort, bankkontoer, bank-ID og postordrekjøp. Etter en tid kunne han blitt registrert som utvandret fra Norge. Han måtte derfor registrere en post- og bostedsadresse i Norge.

Mangelen på dusjing var noe av det vanskeligste. Han lurte seg inn i idrettshaller, svømmehaller, treningssentre og trimrom i kjelleren på hoteller. En kjapp «kattvask» med våtservietter funket også. På sommeren var det bade- og vaskemuligheter i elver, bekker, innsjøer og tjern. Verre var det å få vasket seg vinterstid, men en hårvask og barbering gikk greit i springen på et offentlig toalett.

Riktignok bodde han hos kjæresten sin i helgene, og fikk dusjet og vasket klær. Kompiser hadde også stilt rom og seng til disposisjon. Likevel bodde han ute i over 150 døgn siden mai.Hvem er han? 

Jo, det er meg.

Ansvarlig redaktør

Bjørn Andreas Esaissen

Powered by Labrador CMS