DNT har sett på utviklingen i friluftslivet og har noen spådommer for 2024.

9 trender i reise- og friluftslivet i 2024

Enkelt friluftsliv, fellesskap og bekymring for naturen er stikkord for det kommende året, tror DNT.

Publisert Sist oppdatert

– Vi lever i en usikker tid der vi alle kan kjenne på følelsen av å bli overveldet av inntrykk fra verden eller bekymring for natur og klima. Når det føles som verden går av hengslene, er det godt å søke til naturen sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.Han og Den Norske Turistforening (DNT) har sett på utviklingen i friluftslivet og har noen spådommer for reiseliv og fritid i året som kommer.– Jeg vinner kanskje ikke mange penger om jeg vedder på at norgesferie blir utbredt i 2024. Om vi bryter dette ned, tror jeg det handler dels om at mange oppsøker naturopplevelser for opplading og mestring. Og på en annen side handler det om en grønn bølge der mange ønsker å leve mer bærekraftig, sier DNT-sjefen.

1. Meningsfulle avbrekk i hverdagen– Barn, ungdom og voksne opplever jag, stress og press. Det finnes ikke i naturen, og derfor tror jeg mange vil søke seg ut i året som kommer, gjerne sammen med familier og venner. Fellesskap er viktig for oss mennesker, og det kan man finne på tur med andre, sier Dag Terje Klarp Solvang.

2. Nøktern ferielykke – Det har vært en erkjennelse en stund at manges økonomi er og blir strammere framover. Det betyr at mange må tenke nytt om ferie, også dem som tidligere hadde det romsligere økonomisk. Heldigvis har dette landet så mye å by på av spennende og rimelige ferieturer, sier Solvang.

3. Hytteleie– Hyttemarkedet er usikkert nå. Jeg tror mange har innsett at de får mye hytteliv for pengene om de leier istedenfor å eie. Det kan være DNT-hytter eller andre former for delingsøkonomi. Ved å dra til ulike hytter kan man fortsatt få hyttekosen, men oppleve nye områder hver gang.

4. Kajakk, kano og packraft – Friluftsliv på vann og langs kysten har blitt stadig mer populært, og det fortsetter. I DNT opplever vi stor interesse for turer med kajakk, kano og packraft. Flere av medlemsforeningene våre utvikler tilbudene sine på vann. Veldig mange av oss bor nær kysten, eller rett i nærheten av en innsjø, sier DNTs generalsekretær.

5. Fysisk krevende turer – Selv om vi snakker stadig mer om det bynære friluftslivet, ser vi også at mange har lyst til å utfordre seg med en lengre tur eller å prøve en ny aktivitet. Langturer, klatring, nedoverski for eksempel. Vi pleier å si at minst én gang i livet bør man unne seg å gå en SignaTur som er en samling av våre ypperste langturer

6. Kunnskap om sikkerhet og friluftsliv– Folk er sultne på mer kunnskap! Det gjelder alt fra ferskingkursene våre som får mange gode tilbakemeldinger, til skredkvelder og skredkurs. Dessuten ser vi en trend i at mange bruker TikTok og Instagram for å lære seg nye ferdigheter, sier Dag Terje Klarp Solvang.– Det er bra at folk oppsøker kunnskap om friluftsliv på ulike måter. Mange kan mer enn de tror, men er glade for å få det bekreftet. Vi ønsker å bidra til å senke terskelen for egenorganisert friluftsliv.

7. Kortreist friluftsliv– Mange ønsker å leve mer bærekraftig med grønnere vaner. Dessuten er det mange som opplever at de har lite tid. Det taler for at opplevelser som krever mindre innsats, tid og penger blir enda mer populært enn før, sier Solvang.

8. Reparasjon og fikseferdigheter – Reparasjon, gjenbruk og bruktkjøp er trendy! Det ser vi blant annet på oppslutningen om Grønn fredag, den nasjonale byttedagen. Redesign-konseptet ReTuren sprer seg dessuten fra Stavanger til andre deler av landet. Jeg tror mange finner mestring i å kunne fikse og ta vare på tingene sine.

9. Natur- og klimakamp –Kanskje er det rart å snakke om denne kampen som en trend, men heldigvis er det stadig mer oppmerksomhet om natur- og klimakrisene. De unge leder an! Det var også Kongen inne på i sin nyttårstale, og jeg deler hans og de unges utålmodighet. Utfordringene for naturen og klimaet på kloden må bli en snakkis rundt alle lunsj- og møtebord i 2024, sier DNTs generalsekretær.

Powered by Labrador CMS