Naturopplevelser spiller en viktig rolle for oss. Men mange mangler trygg tilgang til nærnatur.
Naturopplevelser spiller en viktig rolle for oss. Men mange mangler trygg tilgang til nærnatur.

Over 80 % mener naturopplevelser er viktig for dem

Til tross for det mangler flesteparten som bor i norske tettsteder trygg tilgang til nærnatur. – Alarmerende, mener DNT.

Publisert Sist oppdatert

71 % opplever at å være i naturen har gitt dem bedre fysisk helse, mens 64 % opplever å ha fått bedre psykisk helse av å være i naturen. Over 80% svarer at naturopplevelser er viktige for dem.

Tallene kommer frem i Naturundersøkelsen 2025, som lanseres 22. mai, på verdensdagen for naturmangfold. Det er Opinion som har gjennomført undersøkelsen på vegne av WWF, Naturvernforbundet, Regnskogsfondet, Sabima, Norsk Friluftsliv og Den Norske Turistforening (DNT). 

Flere av funnene fra Naturundersøkelsen 2025 er:

  • 81 % svarer at naturopplevelser er viktige for dem. 82 % mener at tilgang til nærnatur er viktig.
  • 72 % bruker nærnaturen sin minst ukentlig – kvinner oftere enn menn, og de eldre oftere enn de yngre.
  • Flesteparten svarer at de bruker naturen til å dra på tur (77%). Også å trene/å holde seg i form (52%), å oppleve naturen (43%), å bruke naturen til stressreduksjon (41%), samt å være sammen med familie og venner (40%), er populære aktiviteter i naturen.
  • 71% svarer at de opplever at å være i naturen har gitt dem bedre fysisk helse. 64 % opplever å ha fått bedre mental helse av å være i naturen. Nesten 60% opplever at å være i naturen har senket stressnivået deres.

Natur og frilfutsliv viktig for oss

– Naturen spiller en viktig rolle i livene våre. Her kan vi være i bevegelse og stresse ned, komme sammen med andre eller bare nyte litt tid alene. I en ellers hektisk hverdag, tror jeg naturen tilbyr et kjærkomment pusterom for mange, sier Tor Kåpvik, konstituert generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

– Naturen er vår viktigste arena for rekreasjon og aktivitet, og vi er avhengige av naturen for å drive med friluftsliv. Derfor må vi ta vare på den, og sørge for at alle har trygg tilgang til nærnatur og gode friluftsmuligheter, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Mange mangler trygg tilgang til nærnatur

Samtidig viser tall fra SSB at 51% av de som bor i tettbygde strøk ikke har trygg tilgang til nærturterreng, definert som naturområder på minst 200 dekar, tilgjengelig innen 500 meters avstand og uten å måtte krysse eller ferdes langs barriereveier. Andelen har holdt seg relativt stabil de siste fem årene. 

– Vi nordmenn er så stolte av den flotte naturen vår. Samtidig har mindretallet av de som bor i tettbygde strøk i Norge trygg tilgang til nærnatur. Særlig for de av oss som bor i de største byene, er tilgangen alarmerende lav. Det er bekymringsverdig, fortsetter Kåpvik.

Bare tre av ti i de største byene har trygg tilgang til slike områder, og tilgangen er dårligst for de som bor i boligblokker og bygårder.

Kåpvik og Lier mener at kommunene bør jobbe for at flere skal få trygg tilgang nærnatur innenfor 500 meter fra der de bor. 

2025 er Friluftslivets år. Gjennom året inviterer de norske friluftslivsorganisasjonene til enda flere aktiviteter, turer og naturmøter, med særlig fokus på dem som ikke har vært så mye på tur fra før. Organisasjonene vil også bruke året til å sette fokus på ulike barrierer for friluftslivet i Norge. 

Powered by Labrador CMS