En tur i skogen skjerper konsentrasjonen

Folk som gikk tur i skogen, hadde langt skapere konsentrasjon like etterpå, sammenlignet med folk som gikk tur i asfalterte områder.

En tur i skogen hjelper på konsentrasjonen

Istock/ARTindividual

Det finnes en rekke studier på de positive følgene naturen har på psyken, skriver Psykologisk.no.

Tidligere forskning tyder for eksempel på at utsikt til naturen gjør oss mer kreative. Uteskoler har blitt koblet til bedre hjernemodning, og opphold i grøntområder er forbundet med mindre bruk av medisiner.En internasjonal studie, publisert i fjor, slår også fast at naturen er avgjørende for menneskers psykiske helse.Nå antyder en ny studie at turer i skogen også gjør godt for oppmerksomheten og konsentrasjonen. Faktisk fungerer det bedre enn trening, skriver University of Utah i en pressemelding.

Rekrutterte 92 personer til ekspriment

Postdoktor McDonnell og psykologiprofessor Strayer, rekrutterte 92 personer til å delta i et eksperiment, for å se hva en tur i skogen gjorde med deltagernes konsentrasjon og oppmerksomhet.
– Vi startet med å gi deltagerne en skikkelig utmattende kognitiv oppgave, nemlig å telle nedover fra tusen med syv av gangen, sier McDonnell.

Målet var å tømme deltagernes «oppmerksomhetsslager» før de gjennomførte oppmerksomhetsoppgaven, kalt Attention Network Task. Så skulle deltagerne gå en 40 minutters lang tur – enten i et nærliggende skogområde, eller på det asfalterte området og parkeringsplassen utenfor universitetet.

Skjerpet konsentrasjon

Da deltagerne kom tilbake fra turen, gjennomførte de oppmerksomhetsoppgaven en gang til.
Her oppdaget forskerne at deltagerne som hadde gått tur i skogen, viste en merkbar bedring i den eksekutive oppmerksomheten, typisk kalt konsentrasjonen. Disse deltagerne presterte dermed bedre på oppgaven.
Deltagerne som gikk i asfalterte områder, viste ikke den samme bedringen.
– Vi vet at trening også styrker den eksekutive oppmerksomheten, så vi ville forsikre oss om at begge gruppene fikk tilsvarende treningsutbytte, sier McDonnell.
– Deltagerne som gikk i naturen viste en merkbar bedring, mens deltagerne som gikk i urbane omgivelser ikke gjorde det, så nå vet vi at det er noe særegent med omgivelsene du går i.