NÅ VÅKNER FLÅTTEN

Det kommer millioner av flått med trekkfuglene hvert år.

Visste du at… Det kommer millioner av flått med trekkfuglene hvert år? Flått kan være aktive hele året der det ikke blir kaldere enn 3-5 grader? Dyreeiere har høyere risiko for flåttbårne infeksjoner? Flåtten finnes både høyere til fjells og lengre nord enn vi trodde? Flåtten er en av de viktigste bærerne av smittestoffer i hele verden? Flått tar indirekte livet av tusenvis av lam hvert år i Norge, og flere andre husdyr og kjæledyr blir infisert?

Du får stadig nye flåttsorter rett inn i hagen med trekkfuglene, som tar med seg millioner av flått hvert år. Trosten og rødstrupen frakter flest. Det er nå funnet flått som er både mer aggressive og hele 2 cm lange i Norge. I en stor kartlegging fra vår og høst 2016 viste det seg at 61 % av flåtten fuglene hadde med seg var infisert med minst én sykdom, og 37 % av flåtten var bærere av borrelia.

Den vanligste er den norske skogflåtten, men nå har vi også fått arter som jakter på deg, deriblant jaktflåtten Hyalomma marginatum. Den er funnet på trekkfugl i både Norge og Sverige, og er bærer av virus som kan gi sykdom. Heldigvis er værforholdene i Skandinavia så ufordelaktige at den ikke kan overvintre og etablere seg permanent.

Dyreeiere har høyere risiko:

«Både du, din hund eller katt kan få flåttbårne infeksjoner. Kjæledyrene våre beveger seg i en høyde der flåtten sitter og venter på et bytte2, sier veterinær i AniCura Sasja Rygg.

En omfattende studie blant 3000 husholdninger fra 2018 viser at dyreeiere med hund eller katt har 1,83 ganger høyere risiko for å finne flått krypende på seg selv eller kjæledyret.5) 31 % fant flått som kravlet på medlemmer av husholdningen.6)

Bruk reseptbelagte flåttmidler:

Sasja Rygg i AniCura oppfordrer dyreeiere til å sjekke sine kjæledyr og hele husholdningen for flått daglig. «Sørg for å beskytte dyret med et effektivt flåttmiddel. Det finnes flere gode flåttmidler. Det viktigste er å konsultere veterinær, så du får noe som virker, enten halsbånd, påflekkingsveske eller tyggetabletter», sier Rygg.

«Katt og hund tar ofte flått med inn i huset. Bruk gjerne et avvisende middel som gjør at flåtten dør og faller av dyret, før den får bitt seg fast.»

Det kan være vanskelig å oppdage når kjæledyret er infisert. Symptomer kommer gjerne 7-10 dager etter smitte. Dyret kan ha feber, hevelser, slapphet og dårlig matlyst.

Hvor biter flåtten?

Flått kan være vanskelig å finne på dyret, spesielt når flåtten ikke er fullt utvokst. Derfor er det viktig å vite hvor på dyret de fleste flått setter seg.

En kartlegging viser at de aller fleste flått setter seg i hoderegionen, på halsen og bryst. Blant flått på hodet var de fleste ved ørene, på haken og snuten.

Fakta om flått:

Flått er beslektet med midd og tilhører edderkoppdyrene.
Det finnes over 900 flåttarter i verden.
I Norge har man oppdaget 13 flåttarter, og skogflått (Ixodes ricinus) er den vanligste.
Flått har 4 utviklingsstadier; egg, larve, nymfe og voksen. Livssyklusen kan ta 3-5 år.
Skogflåtten har ikke øyne, men sanseorganer på forbeina som sanser duft, temperatur, vibrasjoner, fuktighet.
Flåttsesongen varer så lenge temperaturen er over 4-5 grader. Stort sett april-november.
Hanflått er 2-3 mm og hunflått 3-4 mm – fullsugd med blod kan den bli 1,5 cm lang.
Larver og nymfer suger også blod, men er vanskelige å oppdage.
Det er nymfestadiet som utgjør størst risiko for borreliose.

Kilde: FHI og flåttsenteret.no