Klær med flåttbeskyttelse

Vårt vakre langstrakte land har mye å by på, også bekymringer. Hele 71 % av oss føler frykt for flått i norsk natur. Faktisk frykter vi flått mer enn ulv og bjørn (Norsk institutt for naturforskning).

Vi nordmenn elsker å være ute i norsk natur, og vi bruker naturen ulikt. Korte og lange fotturer, sykling i skog og mark, jakt og fiske, overnatting i telt og hengekøye er noen av de friluftsaktivitetene som har toppet listene de siste årene. Aldri før har vi opplevd den norske faunaen så tett innpå oss.

Frykten ble redningen: klær med insektbeskyttelse ble til

Camilla Bergmann har en aktiv familie som liker å tilbringe tiden ute. Camilla er gründeren og daglig leder av Fjellulla og nettbutikken Antibug.com. Med feriested ute ved Trøndelagskysten og en forkjærlighet for naturen, har flåtten vært en bekymring for tobarnsmoren. Frykten for smitte av borreliose og TBE lå alltid i bakhode. Slik oppstod ideen! I de siste årene har vi sett en økning av flått, og flåttsesongen har blitt lengre og spredningen større.

Etter flere år med arbeid, god støtte fra Innovasjon Norge, utvikling og testing på et anerkjent laboratorium i Tyskland resulterte dette i Fjellulla med sin Antibug Textile-teknologi. Fjellulla er utviklet og designet i Trondheim.

Fjellulla er klær av høy kvalitet med skånsom og luktfri insektbeskyttelse tilpasset det nordiske klimaet.

Kløfrie, myke og behagelige klær i slitesterk merinoull og bambus. Med sin Antibug Textile-teknologi reduseres faren for flåttbitt med inntil 95,5 %. Insektbeskyttelsen beskytter oss mennesker mot insekter som flått, mygg, knott, fluer og andre insekter når du oppholder deg ute. Teknologien er luktfri, skånsom mot huden, og gir ingen irritasjon. Insektbeskyttelsen varer i 70-90 vask.

Visste du at:

 • Flått kan smitte mennesker med borreliose (infeksjonssykdom) og TBE (hjernehinnebetennelse).

 • Flåtten overvintrer.

 • Skogflåtten er mest aktiv fra april-november.

 • Kan kravle i flere dager før den biter seg fast.

 • Hundeeiere har 50 % større sjanse for å bli bitt av flått.

 • Underkant av 70% av Norges befolkning bor i nærheten av flått.

 • Skogsflåtten finner du stort sett i hele Norge.

 • Hele 71 % av oss føler frykt for flått i norsk natur.

Tips & råd

Ta forhåndsregler:

 • Sjekk både deg selv og de firbente. Flått på dyr kan flytte seg over til deg.

 • Klær med flått- og insektbeskyttelse reduserer faren for bitt med inntil 95,5 %.

 • Flåtten tåler ikke tørke. Heng gjerne klærne til tørk før du tar de med inn.

 • Bruk sti og vei, og unngå høyt gress, lyng og buskas.

 • Flått leter etter en vert for å suge blod og formere seg videre.