PÅ TUR I MØRKET

Muligheten for å dra på langtur blir noe redusert når senhøsten og mørketiden setter inn. Her er noen tips.

Tenn gjerne et bål i mørketiden. Det gir både lys og varme.

Tekst og foto: Bjørn A. Esaissen

Ingen røddager. Ingen langhelger. Desto viktigere blir hverdagsfriluftslivet i nærmiljøet og kortere helgeturer.
Fristelsen til å bli sittende i godstolen når fredagskvelden kommer er stor. Men legger du opp helgeturen slik at du kan starte på fredag kveld får du mye mer ut av helga. Venter du til lørdag morgen med å dra, viser det seg ofte at mye av pakkingen og forberedelsene også blir utsatt til lørdag. Og når du skal reise hjem på søndag blir tiden svært knapp.
Startetappen kan godt være lettgått. Du trenger ikke gå langt den første kvelden. Det holder med å sette opp teltet og slå leir noen hundre meter fra parkeringsplassen. Belønningen får du allerede lørdag morgen der du våkner ute i det fri og har en hel turdag foran deg.
Hverdagsfriluftslivet blir mer viktig etter som du har dårligere tid. Ta med barna ned til fjæra eller ut i skogen et par timer på ettermiddagen. Lag middagen på bål eller kokeapparat. Det er kvalitetstid det, både for deg selv og ungene.
De færreste av oss er villige til å bli huleboere eller å leve primitivt. Vi har det så godt at vi har glemt hvordan det er å ikke ha det godt. Det er åpenbart vanskelig å takle vår materielle overflod – mentalt. Vi utvikler et samfunn der psykiske lidelser øker dramatisk blant barn og ungdom. Vi er for dårlige til å mestre vårt sug etter velstand. Det gode er blitt det godes fiende. Vi må snu. Vi må mer på tur. Vi må lære å nyte og ha det primitivt, et turliv der kun de bittesmå detaljer teller.