Redningsvester har mangler

Falsk trygghet til sjøs — 9 av 10 sjekkede oppblåsbare redningsvester har store mangler.

«Regattabåten» kjører i juli langs norskekysten for å fremme kampanjen «Mann over bord». Målet er gi båtfolket kunnskap og praktiske tips om riktig bruk av flyte- og redningsvester. Funnene der peker mot et enda større antall defekte vester enn først antatt.

 — Vi har så langt sjekket over 300 vester, og på 90 % av disse har vi skiftet ut cellulosetablett eller fikset andre mangler. Det er bekymringsverdig nå som rekordmange nordmenn ferierer med båt, forteller Sondre Aakre, Brand Manager i Regatta og crewmedlem på Regattabåten. Han opplever at påbudet med flytevest i fritidsbåter har vært positivt for sikkerheten til sjøs, og har ført til at de aller fleste bruker vest i båt. Likevel krever de fleste oppblåsbare redningsvester regelmessig vedlikehold for å fungere som anvist. 

 — Noe av det viktigste vi gjør er å synliggjøre hvorfor det er viktig at vi sjekker flyte- og redningsvestene våre, og ikke minst at vestene blir brukt riktig. Er oppblåsbare redningsvesten din to år eller eldre, bør du skifte cellulosetablett. En utgått cellulosetablett i en oppblåsbar redningsvest kan bruke flere kritiske sekunder mer enn normalt og i verste fall ikke fungere i det hele tatt. Derfor er det viktig å sjekke at vesten ikke gir deg falsk trygghet. De fleste sier at de burde sjekke, men det blir ikke gjort.

Ikke sjekket vesten på over 25 år

 — Vi anbefaler å bytte cellulosetablett annethvert år selv om den har en lengre utløpsdato. Den eldste vesten vi sjekket hadde en cellulosetablett fra 1995. Da har cellulosetabletten forsteinet fullstendig og ville ikke blåst seg opp automatisk i kontakt med vann. En av vestene vi sjekket hadde ikke cellulosetablett i det hele tatt, og på flere vester oppdaget vi også rust på sylinderen, noe som kan medføre lekkasje i sylinderen eller slitasje på den oppblåsbare lungen.

 — Det er veldig mange som har skaffet seg båt i løpet av pandemien og gjerne kjøpt bruktbåter. Ofte får man med oppblåsbare redningsvester på bruktbåtkjøpet og da kan det være stor risiko for at vesten ikke har blitt sjekket slik den skal.

 — Sjekker du vesten, kan du være trygg på at både du og dine nærmeste er godt forberedt hvis uhellet skulle være ute.

Sjekk vesten selv

Crewet i Regatta har også som mål at alle som besøker dem skal kunne forsikre seg om at vesten er i god stand.

 — Vår erfaring er at mange kvier seg for å åpne vesten, da det kan virke komplisert og at man er redd for å ødelegge noe. Sannheten er at det er veldig enkelt, og for hver person som lærer seg dette blir praten om sikkerhet og sjekking av vest et tema som kan tas videre. Vi har utelukkende positive opplevelser med dem som har tatt kontakt med oss, og det er stas å kunne spre et så viktig budskap nå som det er sommer og ferie. I tillegg til å lære bort sikkerhets-kunnskap, kan båtfolket som tar turen innom erfare hvordan det er å hoppe i vannet med en oppblåsbar redningsvest.

 — Det er fint å kunne la folk være forberedt på hva som skjer hvis du skulle havne i vannet. Mange får en ny opplevelse av hvor viktig det er at vesten fungerer, og hvorfor de første sekundene er så avgjørende hvis man skulle falle over bord.

Informasjon om kampanjen og datoer for sommerturnè: https://www.regatta.no/regatta-baten/norgesturne/ 

Slik sjekker du vesten selv: https://www.regatta.no/sjekk-vesten/sjekkliste-oppblasbar-vest/