Utstilling av friluftsklær

Ved Norsk fjellsenter i Lom vil det fram til 10. oktober være en temporær utstilling med fokus på friluftsklær i «gamle dager» og nå.

Tekst og foto: Steinar Væge

De første som kom til landet etter istiden greide seg med klær i dyreskinn. Fra moderne tid var det stoffer i ull og vindtett bomull som var gjeldende. Etter 1990 kom Gore-Tex materialet, og andre vanntette og pustende materialer for alvor inn i produksjonen av friluftsklær. Problemet er at disse syntetiske klærne inneholder stoffer som er skadelige for naturen og miljøet. Utstillingen stiller blant annet spørsmål ved om naturen tåler at vi kler oss i plast og skadelige stoffer. Må vi finne tilbake til de opprinnelige stoffene? Er det tid for å bytte allværsjakka med ei jakke i skinn, ull eller stoff laga av tre? Eller vil du bruke de samme turklærne du har hatt i 20 år?

Uten vindtette turklær hadde fjellet vært utilgjengelig for oss. De første menneskene som kom til Norge for 12.000 år siden, klarte seg fordi de kunne lage klær av dyreskinn. For moderne mennesker var det ull, tova ull og vindtett bomull som gjaldt. Helt til plastikken kom inn i klærne i forrige hundreår og gjorde de vanntette. Fra 1990-talet blei Gore-Tex-jakka allemannseie.

Mistet vi noe på veien mot de vanntette klærne? Tåler naturen at vi fortsetter med klær i plast og miljøskadelige stoff? Roald Amundsen kledde seg i pels for sine ekspedisjoner. Kan vi gjøre det same?

Mer info: www.norskfjellsenter.no