Marmorslottet slites

I utkanten av Mo i Rana ligger Marmorslottet. Et fantasislott bygget av naturen selv gjennom årtusener. Men tusenvis av besøkende har ført til så stor slitasje at nasjonalparken nå innfører ekstraordinære tiltak for å bevare marmoren.

Tekst og foto: Redaksjonen i Friluftsliv

Marmorslottet er kanskje den vakreste geologiske formasjonen i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Marmor er omdannet kalkstein, og vann vasker som kjent ut både kalkstein og marmor. Dette har skjedd i den brede, hvitstripete marmoren som går skrått over Glomdalen. Brevann fullt av slampartikler har slipe-egenskaper, og gjennom tusener av år blir dette skikkelig polering. Derfor blir en tur gjennom denne dalen en stor naturopplevelse med både Marmorslottet ved Glomåga, kalkgroper, små huler, underjordiske elver og en svært frodig vegetasjon. Om man er dristig nok kan man sette seg på en "steinhest", en utstikker som går ut over elven, og ha elvebruset rett under seg. Turen til dette spektakulære området tar ca. 25 minutter fra bilveien og det anbefales godt fottøy.

Men de siste årene har interessen for det spektakulære, naturskapte skulpturlandskapet eksplodert. Den økende turismen skaper utfordringer, og kan i verste fall ødelegge det vernede området. Nå vil de ansvarlige gjennomføre flere tiltak. Det oppfordres til å ta av fjellskoene og gå barføtt på marmoren. Men en planlagt plattform er kanskje det som kan spare marmoren for mest slitasje. Plattformen gjør at man kan se utover marmorslottet, og ferdes på marmoren på en trygg og skånsom måte.

Fisktjønna ligger ca. 30 km fra Mo i Rana. Du kjører E6 til Røssvoll og tar så av mot Svartisen og videre mot Langvatnet og Melfjorden. Etter å ha kjørt langs nordsiden av Langvatnet, kjører du videre rett mot vest til veien slutter. Her er det laget en stor parkeringsplass, og det er satt opp informasjonsskilt om naturvernområdet der. Du vandrer så en godt merket og tilrettelagt sti til Marmorslottet.