De beste hengekøyestedene rundt Oslo

Hele Norge har fått Hengekøyedilla! Boken «Hengekøyedilla» lanserer nå en stor guide til de aller beste stedene å campe med hengekøye.

Av: Magne Klann og Lars Aurtande 

Kart, tips og inspirerende bilder gjør det nå lett å finne de 75 mest spektakulære leirplassene innenfor en times avstand fra Oslo. Ved siden av å vise forfatternes egne favorittsteder, viser boken mange tips og bidrag fra 28 andre hengekøyeentusiaster. 

Mange drømmer om å våkne ved et stille vann, eller til spektakulær utsikt over byen eller fjorden – men vet ikke helt hvor eller hvordan komme seg dit. Boken gir derfor en fin introduksjon til dype skoger, badeplasser, utsiktspunkter, skjulte skatter og bålplasser. De fleste stedene befinner seg innenfor fem mil fra Oslo, og er stort sett lett tilgjengelige med kollektivtransport, sykkel eller bil, og med mindre enn en times gange. De aller korteste turene gjøres bare på noen hundre meter.

 – Grunnen til at vi skrev denne boken er at vi selv ønsket å ta små utflukter som det ikke var så mye logistikk og planlegging med. Skal man på ambisiøse turer, kanskje over flere dager, så velger man gjerne telt. Derimot passer hengekøyen for det effektive friluftslivet der terskelen er svært lav for å komme seg ut. Vi har i likhet med mange andre fått dilla på det enkel ved hengekøyen og slik ble ideen til boken også unnfanget. For meg er hengekøyeturer derfor korte, koselige overnattingsturer med pledd, sjokolade og kakao, sier Lars Aurtande, som er en av forfatterne av boken.

Medforfatter, Magne Klann, har en liten advarsel.

– Du klarer deg fint med en enkel, lett og billig hengekøye til overnatting. Men, å sove i hengekøye er overraskende kaldt hvis du ikke har både liggeunderlag og en god sovepose oppi køya. Det tror jeg mange har erfart.

De har begge et stort ønske om at alle med hengekøyedilla kun skal etterlate seg fotspor. Husk å ta med deg alt når du forlater leirplassen. Og pass på å ikke lage merker i trærne som du låner for natten, for de vil helst ha barken sin intakt for å kunne motta andre besøkende. Er du redd tauet skal skli nedover stammen, kan du ta det to ganger rundt treet, oppfordrer de.

Forfatterne ønsker med boken at flere lett skal finne sine favorittsteder, og la stjernehimmelen være det siste man ser før man sovner! Og la fuglene være vekkerklokken.

Boka koster kr 299,-.