Utstyr

Test av utstyr

Friluftsliv tester turutstyr: Man trenger ikke være rakettforsker eller professor med alskens måleinstrumenter for å teste ut hvordan friluftsutstyr fungerer. Det holder lenge med konstruktive og målrettede arbeidsdøgn og uker ute på tur. Vi bruker tid i felt, sunt bondevett og mangeårig turerfaring som grunnlag for våre tester. Terningkast og karaktersystemer på utstyrstesting benytter vi ikke, men vi skriver hva som er bra og eventuelt mindre bra med utstyret vi har testet.

Klättermusen allgrön 2.0 skalljakke

For litt over et år siden testet jeg en skalljakke fra Vikafjell til seks hundre kroner, en jakke jeg likte og ikke hadde noen problemer med å anbefale. Hva skjer når du ganger den prisen med ti – hva får du egentlig ekstra, og hvem kan tenkes å bruke en såpass stor sum på en jakke? Vi har sett nærmere på Allgrön 2.0 fra Klättermusen.

Det svenske firmaet har en historie fra 1975 og jobber aktivt med å lage plagg som både har en bærekraftig materiale/produksjonslinje, og samtidig er slitesterke, gjennomtenkte og sikre.

Beskrivelse

Farge «midnight blue». Materiale 100 % polyamid framstilt delvis av Ultramid; fornybare ressurser. Durocoat-forsterkning på underarmer og hofteparti. Tapede sømmer. Klättermusens egen fluorkarbonfrie Cutan-membran. To store brystlommer, en middels stor innerlomme i brysthøyde. Strikkstramming nederst på jakka, på ermene og på baksiden av hette. Dobbel knepping øverst og nederst ved glidelås. Glidelåslufting under armene. Innebygd Recco reflektor. Vannsøyle 20.000 millimeter. Primærbruk ifølge produsent er vandring, skigåing og klatring.

Vaskes på 30 grader. Fås i sju farger og i størrelser fra extra small til extra extra large.

Garanti: Klättermusen har tre års garanti på alle produkter, inkludert vanntetthet. Utover garantitid repareres klær til en fast timepris.

Opplevelse i bruk

Førsteinntrykket når man tar på Allgrön 2.0 er den er stivere og tyngre enn jakker jeg bruker til daglig. Når man ser nærmere på materialer, sømmer og glidelåser er det åpenbart solide løsninger og at det er en jakke laget for hard bruk. Innslag av ekstra kraftig yttermateriale utvalgte steder er et eksempel på det.

Viktige detaljer for mange er hvordan ventilasjons- og regulerings-mulighetene fungerer mens man er underveis. Den mest uvanlige finner jeg på ermene, der nesten alle andre har borrelås. Her finner vi i stedet en løsning der man trekker i en kort strikk for å stramme inn, og vipper litt på en slags mansjett for å løsne opp. Lar seg fint bruke med votter på. Strikken nederst på jakka trekkes ut og låses i en liten plastbrikke i jakka som strikken kommer ut av.

Glidelåsen under ermene er lang og kan reguleres på to måter. Enten ved å trekke i en liten gummiflik, formet som Klättermusen-logoen som er festet til glidelåsen, eller glidelås-åpner nummer to, der det henger en sju centimeter lang snorløkke med en liten knute. Nettopp denne knuten er viktig, her bør du kunne få grep, selv med store votter og kalde fingre.

Strikkene ved hetta har en plaskloss tredd på, det er bare å trekke i klossen, så strammes strikken, det er veldig fort gjort – også med votter. En kul detalj med hetta er at den har en liten «takrenne», en liten kant fremst på hetteskjermen som gjør at vannet ikke renner derfra og ned foran ansiktet, men blir drenert ned på siden.

Skulle jeg ønske noe ekstra, så er det en noe annen utforming av glidelåshempa på brystlomma. Her er det en liten gummiflik, som jeg tror vil være vanskelig å få tak i om man er skikkelig kald på hendene. En detalj, ja, men den eneste innvendingen jeg har på en virkelig bra jakke.

Strengt tatt burde man kanskje gått over Hardangervidda i storm for å teste Allgrön skikkelig, men jeg har i stedet syklet og gått rundt i Oslo og marka i en del dårlig vær, inkludert en dag med en del sludd. De som har fulgt mine tester vet at jeg er opptatt av vanntetthet på friluftsplagg. Ikke bare fordi det er ubehagelig å bli våt, det kan også gi hypotermi og være potensielt helsefarlig å bli våt i kraftig vind og iskaldt regn.

Allgrön har åpenbart mange kvaliteter – men tåler den skikkelig regnvær?

For å tyne jakka litt ekstra har jeg ikke bare vært ute i regn, men satt den under dusjen med full dusjstråle i tretti minutter. Dette må kunne kalles «regn-test» i ekstremklassen. Kanskje litt drøyt å utsette en jakke for dette, men jeg mener man må kunne forvente noe ekstra av en så dyr jakke. Resultatet etter denne halvtimen var at Allgrön fortsatt var like tørr og fin på innsiden – godt og betryggende levert.

Oppsummering/konklusjon

Ut i fra min begrensede testperiode kan jeg ikke si noe om hvordan Allgrön vil fungere over tid. Men inntrykket jeg sitter med er at dette en usedvanlig solid jakke som bør gi beskyttelse også under helt ekstreme forhold. Etter hvert som jeg undersøkte detaljene og leste om finessene er det ingen tvil om at det er lagt ned omtanke både i produksjon, miljø/ bærekrafttankegang og materialer. Jakka har også et detaljnivå som de fleste kanskje ikke en gang vil legge merke til, men som en hard-core-bruker vil verdsette. Skal du ut på en krevende langtur er Allgrön 2.0 en jakke verdt å se nærmere på.

Pris: 5.999,-
Vekt: 655 Gr. str large (624 Gr. i str M)
Testet av: Øyvind Wold
Mer info: klattermusen.com

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.