Pensum
Fra litteraturen

Sledeferd til russerne

En svart, blåsende morgen står sleden lastet og hundene oppselet nede på elveisen ved Longyearbyen. Jeg har åtte av mine mest drivende hunder i spannet med lederen «Prikk» i spissen. Kåte og ville er de nå, for endelig skal de av sted. En flokk tilskuere har samlet seg for å betrakte mine startmanøvrer med dyp interesse. (Helge Ingstad)

De som innfinner seg når en hundekjører starter er harde, hedenske folk som ikke viser vennlighet mot den som skal av sted, men som fryder seg over hans ulykker. De vet av erfaring at et spann med ville polarhunder som skal i vei på langferd etter å ha vært stuet sammen i en trang hundegård, er i stand til litt av hvert.

Helge ingstad (1899 – 2001)

Helge Ingstad var jurist, oppdager og forfatter. Han ble bedt om å overta administrasjonen av Svalbard, og var konstituert fullmektig under sysselmannen på Svalbard i perioden 28. juli 1933 til 1. september 1935. Dette var den første perioden med norsk administrasjonen av øygruppen. Sysselmannen selv oppholdt seg stort sett på fastlandet. Mest kjent er Helge Ingstad gjennom boka «Pelsjegerliv», som han skrev etter fire år som pelsjeger ved Den Store Slavesjø i Canada.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.