Pensum
Fra litteraturen

En nedfart i galdhøtindsisen

«Det har vært flere dramatiske episoder på Styggebreen med fall i bresprekk, og også et dødsfall på breen nær Juvasshytta. Noe å huske på når man går der! (Emanuell Moen i DNT sin årbok 1877)»

Emanuell Mohn og turkompisen Tråen, skulle bestige Galdhøpiggen fra Juvasshytta, noe som innebar at de måtte krysse Styggebreen. Breen bærer sitt navn med rette, da det under det innbydende snødekket finnes djupe sprekker. Det hender at folk begir seg ut på breen uten kunnskap og utstyr, noe som er livsfarlig. Moen og Tråen hadde både kunnskap og utstyr, men likevel gikk det galt. Dette har Moen berettet om i DNT sin årbok for 1877:

Emanuel Meyer Mohn (1842 – 1891)

Var en ivrig fjellvandrer i pionertiden, med særlig interesse for Jotunheimen. Navnet hans er for alltid knyttet til «Mohns skar», fra den gangen da William Cecil Slingsby`s foretok førstebestigningen av Store Skagastølstind (2406 moh.) i 1876. Mohn avstod fra å fortsette til toppen og stod og ventet i det øverste skardet, mens Slingsby fortsatte det siste stykket til toppen alene (se Friluftsliv nr. 3-2023).

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.