Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Trådar frå fortida

Bokomtale:
Steinar Væge

Med utgangspunkt i arkeologiske funn, dokumenter, foto og gjenstander tar Åse Elstad for seg tekstilbruk i Nord-Norge gjennom tusen år. Selv om eksemplene er fra den nordligste landsdelen, er spørsmålene som blir tatt opp allmenne. Tekstilene er knyttet til mange sider ved norsk historie, som arbeidsdeling, skille mellom kjønn, økonomiske og sosiale forhold.

Som i våre dager kledde folk ute kulde og regn, kledde seg for arbeid og etter hvem de ville være. Boka handler også om krevende tekstilarbeid med nøye utregninger, stor skaperglede og verkende hender, og ikke minst hva som lå bak valg av tekstiler. Kystkultur og fiskerier er sentrale emner i flere av kapitlene.

Forfatteren Åsa Elstad skriver tekstilenes historie. Tekstiler kan utgjøre skillet mellom liv og død. Ved å undersøke disse trådene vil hun prøve å komme inn under huden på menneskene som levde før, og prøve å lese noe om den tida de levde i.

Hvert kapittel i boka har en oppskrift, en praktisk øvelse og er illustrert med mange fine bilder, for den som vil gå i sporene til tekstilhåndverkerne som har levd før oss.

Mer info:

Boken utgis av Museumsforlaget, Trondheim

www.museumsforlaget.no

post@museumsforlaget.no

Pris: 430,-

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.