Friluft

Hardvinds-runde på Vesterøy

De siste to årene har jeg hatt et prosjekt med flere turer over samme tema; å bruke to dager på å gå rundt hver av de største øyene på Hvaler, så nære sjøen som mulig. En helg midt i oktober var det Vesterøy som var målet. Det var meldt sol, men også noe som gjorde turen et par knepp ekstra spennende; vindstyrke liten til stiv kuling.

Tekst og foto:
Øyvind Wold

SJØSPRØYT: Havet koker. Rundt meg dundrer kontinuerlig digre bølger mot klipper og stein. Dette er kraftfullt, rått – og lekkert!

Hvaler-skjærgården sør for Fredrikstad har 883 øyer og holmer. Det er stort sett korte avstander mellom øyene, som gjør det svært attraktivt for eksempel å padle her. Men om man ikke eier en kajakk? Da tar man beina fatt! De større øyene har en rekke fine turmuligheter på småveier og vakre stier, både merkede og umerkede. Det gjelder også Vesterøy, som med sine femten kvadratkilometer er den nest største Hvaler-øya etter Kirkøy.

Vandring Vesterøy rundt

Start & slutt: Ødegårdskilen, nordlige Vesterøy

Reise dit: Bussrute Vy6 går mange ganger om dagen fra Oslo via Rygge og Fredrikstad

Distanse beskrevet tur: 24 km

Samlet stigning: 275 høydemeter

Høyeste punkt: Skjelsbuveten, 72 moh.

Underlag: Ca. 35 % asfalt, 15 % grusvei, 25 % sti, 25 % svaberg

Vanskelighetsgrad: Middels krevende

Rute og høydeprofil: https://ridewithgps.com/routes/447 61175

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.