Utstyr

Test av utstyr

Friluftsliv tester turutstyr: Man trenger ikke være rakettforsker eller professor med alskens måleinstrumenter for å teste ut hvordan friluftsutstyr fungerer. Det holder lenge med konstruktive og målrettede arbeidsdøgn og uker ute på tur. Vi bruker tid i felt, sunt bondevett og mangeårig turerfaring som grunnlag for våre tester. Terningkast og karaktersystemer på utstyrstesting benytter vi ikke, men vi skriver hva som er bra og eventuelt mindre bra med utstyret vi har testet.

Barents finse 4

FINSE 4: Dette er et bunnsolid, sikkert, praktisk og funksjonelt 4-mannstelt som du kan stole på selv i ekstreme forhold gjennom vinteren.

Beskrivelse

Finse 4 er optimalisert for å være i tøffe forhold og krevende terreng også over lengre perioder. Teltet har en fin balanse mellom vekt og størrelse, og er utstyrt med flere smarte løsninger som gjør det egnet også som et allsidig helårstelt.

Med tre like lange stenger som tres inn i det innvendige stangkanalsystemet skapes en god aerodynamisk utforming. Dette gir god stabilitet på turer med kraftig vind og sørger også for at monteringen går lett for seg. Teltets utforming sikrer også god takhøyde og god liggebredde. Dette er verdifulle kvaliteter hvis man er værfast i perioder, og viktig for å få plass nok til de største liggeunderlagene med vintersovepose oppå.

Detaljene er nøye utvalgt for at det skal være lett å bruke under ulike forhold. Det er for eksempel laget ekstra hemper ved stangkoppene slik at de kan betjenes med votter. To innganger gjør det enkelt å komme seg inn og ut samtidig som at man alltid har en side i le ved dårlig vær. Det er også mulig å åpne hele fronten på dager med finvær. Det store forteltet har god plass til oppbevaring av utstyr og matlaging.

Ytter- og innertelt er festet sammen slik at ytterteltet ikke blir vått under oppsett. Formsydde hjørner på bunnduken, kombinert med gode justeringsmuligheter ivaretar god og kontrollert avstand mellom inner- og ytterteltet. Finse har to Open Air™ ventiler høyt plassert og to mindre nede på hver side bak på teltet. Dette bidrar til å minimere kondens, og ivaretar godt inneklima i teltet.

Barents Outdoor har utviklet to nye patruljetelt som blir de nye standardteltene for det norske Forsvaret og Politiet. Patruljeteltene til forsvaret vil ikke komme i kommersielt salg, men vil ha flere likheter med polar-teltene, Finse og Arctic. Kontrakten som ble inngått i september har en verdi på rundt 290 millioner kroner. Denne kontrakten er en bekreftelse på teltenes høye kvalitet, at de er robuste, brukervennlige, lette å reparere og vedlikeholde.

Opplevelse i bruk

VINTER: Finse 4 er et trygt og solid vintertelt. På vinterturer har man med masse utstyr og da er det en stor fordel å ha et romslig telt.

Vi har testet dette teltet gjennom ett år, i alle årstider. Teltet har absolutt gjort jobben og har vært vår bolig på ca. 20 vinterovernattinger og 20 overnattinger på barmark vår, sommer og høst.

Med duk, stenger, plugger og rep.kit veier teltet 5,49 kilo. Noen vil kanskje synes dette er mye, men når man er på lang vintertur med pulk så teller det lite om teltet veier f. eks tre eller syv kilo.

Teltet har store, fine stormmatter. Det øker sikkerheten og stabiliteten på teltet da man kan legge snø, isklumper, trestokker og runde steiner oppå stormmattene.

Teltet har tre stenger som er like lange. Noe som gjør at man ikke trenger å tenke på hvilken stang som skal inn i hvilken stangkanal på duken.

Dette er et 4-mannstelt. Det blir betydelig mer behagelig i teltet om man er minst én person mindre enn modellangivelsen angir. Spesielt på vintertur med store soveposer, rim på teltveggene og kanskje med primusfyring innendørs er to personer i et 4-mannstelt perfekt. Vi har fått skreddersydd to vinter-monster-soveposer fra firmaet Isbjørn. Disse posene tar så stor plass i teltet at det er helt nydelig med et slikt 4-mannstelt.

Fargen på innerteltet er lyst grått. Det gir et naturlig og behagelig innerlys i motsetning til mange andre teltmodeller som oftest har gulfarge på innerteltet.

Rommet i innerteltet er nesten kvadratisk. Noe som gjør at man kan ligge utstrakt alle veier, både på langs, tvers og kryss. Det gjør det enklere å komme unna ekle kuler og dumper i bakken under teltgulvet.

Store, fine innerlommer på begge sider. Lommene er tredelte i forskjellige størrelser. Meget praktisk da man kan sortere småutstyr å ha det oppbevart separat.

Teltet har kule farger i gult og blått. Skiller seg ut fra mange andre telt som er grønne, gule eller røde.

SOMMER: Barents skriver at dette også er et helårstelt. Og det stemmer. Vi testet teltet på vår lange padletur fra Holmestrand til Risør i sommer, og vi fikk mange gode netter.

Når dette er sagt, så er det også en del detaljer vi ikke har vært så fornøyde med.

Glidelåsen på veggen/duken mellom innerteltet og ytterteltet er upraktisk. Her er det bare en enkelt glidelås der glidelåslåsen bare er på den ene siden. Skal man ut må man krype og strekke seg over de andre for å få tak i glidelåslåsen. Det er uheldig, spesielt på natta, å vekke de andre som sover på grunn av en slik romstering. Her burde det vært en dobbeltglidelås som kan åpnes fra begge sider og/eller på midten.

Det er ett fortelt på teltet. Dette ene forteltet er riktignok stort og romslig, og passer perfekt som lagerrom for utstyr og som kjøkken til matlaging og oppbevaring av mat. Men vi har savnet et fortelt nr. to. På iskalde vinternetter er det godt å kunne bruke fortelt nr. to til toalett, slik at man slipper å gå ut.

De 29 stk. teltpluggene i aluminium som følger med teltpakken er noe for svake. I sommer bøyde vi og knakk flere av pluggene da vi slo på dem med en stein for å få dem nedi bakken.

På de første vinternettene merket vi at ytterduken (mot vindsiden) ble liggende helt inntil innerteltet, selv om teltet sto stramt og fint uten midtbarduner. Ytterduken frøs fast til innerduken og det ble kondens på innsiden av innerteltet. Vi fant ut at på denne teltmodellen er det helt nødvendig å stramme opp bardunene som er festet på teltets midtparti/langsider.

Er man alene under oppsett av teltet har teltstengene en tendens til å gli ut av den lukkede enden på stangkanalene. Noe som gjør at man må gå rundt teltet å stappe teltstengene på plass enda en gang før man går tilbake til andre siden igjen for å spenne opp duken og sette stengene ned i plastkoppene. En manøver som fort blir litt irriterende. Er man to som samarbeider om oppsettet så er ikke dette noe stort problem.

Oppsummering/konklusjon

INNVENDIG: Bildet er tatt fra forteltet og innover mot innerteltet. Det er god plass i forteltet til oppbevaring av utstyr og matlaging.

Finse 4 er et bunnsolid, sikkert, praktisk og funksjonelt 4-mannstelt som du kan stole på selv i ekstreme forhold gjennom vinteren. Noen detaljer har vi ikke vært helt fornøyd med, men totalt sett er dette et meget solid og trygt telt til bruk i de hardeste vinternettene.

Siden vi fikk dette teltet til testing har Barents kommet med en forbedret vintermodell som har to fortelt og forbedrede detaljer. Telttypen heter Arctic 4 Polar. Det koster kun litt over tusenlappen mer enn Finse 4. Vi har ikke testet denne teltmodellen, men etter detaljene å dømme ser ut til at dette teltet er hakket bedre til harde vinterturer enn det teltet vi testet.

Detaljer

 • To innganger med forsterkede glidelåser så en alltid har en side i le.

 • Kraftige barduner, forsterkede barduneringskapper og stormmatter.

 • Løkke for å løsne stangkoppen gjør det enkelt å montere teltet med votter.

 • Stort fortelt for matlaging og oppbevaring av bagasje.

 • To sideventiler med mulighet for å lukke fra innsiden.

 • Barents Open Air™ ventilasjonssystem sørger for svært god luftsirkulasjon i teltet, og minimerer kondens.

 • Barduner med innflettet refleks og refleks ved inngangen til stangkanalene.

 • Mulighet til å åpne hele fronten for å få god utsikt, selv på dager med mye nedbør.

 • Footprint, takhylle og ekstra oppbevaringslommer til forteltet kan kjøpes som ekstrautstyr.

Tekniske spesifikasjoner

 • 4 personer

 • Vekt telt: 3,85 kg

 • Vekt stenger: 0,95 kg

 • Vekt plugger (29 stk.): 0,65 kg

 • Vekt rep.kit: 0,04 kg

 • Totalvekt (+/-5%): 5,49 kg

 • Pakkvolum: 22x52 cm

 • Stenger: Yunan 11mm 3x 365 cm

 • Plugger: Aluminium Y-Plugg 17 cm

 • Vannsøyle Yttertelt: 5.000 mm

 • Vannsøyle Bunnduk: 10.000 mm

 • Yttertelt: Nylon RipStop 40D med 5.000 mm vannsøyle. Høy motstandsdyktighet mot UV-stråling og god stabilitet under vekslende vær- og temperaturforhold.

 • Innertelt: 30D polyester ripstop. Lett, vannavisende og pustende.

 • Bunn: Polyester 70D med 10.000 mm vannsøyle. Barents har valgt å gi denne en høyere vannsøyle og benytte et kraftigere material enn i ytterduken, da bunnen utsettes for ekstra mye slitasje, i tillegg til fukt fra bakken.

Pris: 14.750,-
Total vekt: 5,49 Kilo
Mer info: barentsoutdoor.no
Testet av: Bjørn A. Esaissen og Bente Risan

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.