Friluft

Vi gir deg turtips til spennende områder

Tar grep for Oslofjorden

Tekst:
Norsk Friluftsliv
Foto:
Bjørn A. Esaissen

PADLING: Over to millioner mennesker har Oslofjorden som sitt viktigste friluftslivsområde. Her padles det utenfor Tolvsrød i Tønsberg kommune.

En bred allianse av nasjonale og lokale organisasjoner er utålmodige på fjordens vegne. Det haster å ta grep, om vi skal ha en fjord der både folk, dyr og planter kan trives.

18 nasjonale og lokale natur- og friluftslivsorganisasjoner, med til sammen over en million medlemskap, har nå gått sammen om initiativet «Nettverk for en levende Oslofjord». Norsk Friluftsliv er sammen med Oslofjorden Friluftsråd initiativtaker til nettverket.

– Vi er alt fra turgåere, padlere og fiskere til folk som brenner for natur og miljø, som nå mener det haster å ta grep for Oslofjorden og de godt over 2 millioner menneskene som har den som sitt viktigste friluftslivsområde, sier Hans Erik Lerkelund i Norsk Friluftsliv.

Oslofjorden er en av Norges mest artsrike fjorder, men siste årene har miljøtilstanden i fjorden blitt svært alvorlig. På 1980-tallet ville ikke kommunene i ytre Oslofjord rense avløpet sitt, og følgen er at fjorden er blitt fylt opp av gjødsel i 40 år. Dette, sammen med avrenning fra jordbruket, fysiske forstyrrelser og utbygging, overfiske og utslipp av miljøgifter, er de viktigste årsakene til den alvorlige miljøsituasjonen for fjorden. Dette har igjen medført at torsk, blåskjell og ålegress har forsvunnet og bunnvannet har blitt oksygenfritt flere steder.

– Alle er enige om at fjorden er syk, og blir stadig sykere, men det gjøres for lite for å snu sykdomsforløpet. Vi er mange som er utålmodige, og formålet med nettverket er å sørge for raskere tempo og større aktivitet for å redde fjorden, forteller Henning Røed fra Oslofjordens Friluftsråd.

Organisasjonene vil samles i arbeidsgrupper, der de blant annet vil sikre at regjeringens tiltaksplan for Oslofjorden, blir fulgt opp på en effektiv måte.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.