Pensum
Fra litteraturen

Fredrik Arentz – den elleville vandrer

I 1901 ville legen Fredrik Arentz undersøke fjellvidda sør for Haukeliveien. Planen var å gå fra Granheim i Setesdalen om Gaukeheihytta og til Haukeliseter. Amtskartet han benyttet var fullstendig ubrukelig. I elleve dager var han stort sett på villstrå hele tiden, de siste tre dagene uten annen mat enn fjellsyre som han fant.

«Det var ikke meg, lettsindige, som hadde planlagt at det skulle bli som det ble. Langt ifra, det var skjebnen som var ute og drev sitt spill og spant sin skjærsommernattsdrøm. Området sønnenfor Haukeliveien var meg aldeles ukjent, og jeg hadde ingen anelse om at vi i vårt kjære gamle Norge hadde et så deilig, ufremkommelig terreng.»

Fredrik Arentz forsvant et sted mellom Leirvassbu og Turtagrø

Den 10 juli i 1914, noterer Fredrik Arentz i hytteboka på Leirvassbu i Jotunheimen, at han vil gå til Turtagrø på Sognefjellet. Han kom ikke fram til Turtagrø, og er siden aldri blitt funnet. Årsaken til at han åpenbart omkom ett eller annet sted underveis, er ikke kjent. Mulige årsaker kan være at han forulykket under vading over ei elv, eller at han falt ned i ei bresprekk.

Hans beretning om turen finnes i DNT sin årbok 1901, men er også beskrevet i tidsskrifter og annen litteratur.

Artikkelen er redigert av Steinar Væge i redaksjonen i Friluftsliv.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.