Utstyr

Test av utstyr

Friluftsliv tester turutstyr: Man trenger ikke være rakettforsker eller professor med alskens måleinstrumenter for å teste ut hvordan friluftsutstyr fungerer. Det holder lenge med konstruktive og målrettede arbeidsdøgn og uker ute på tur. Vi bruker tid i felt, sunt bondevett og mangeårig turerfaring som grunnlag for våre tester. Terningkast og karaktersystemer på utstyrstesting benytter vi ikke, men vi skriver hva som er bra og eventuelt mindre bra med utstyret vi har testet.

Klättermusen – Asynja

Etter å ha prøvet den svært kraftige allværsjakka Klättermusen Allgrön 2.0, har jeg fått den rimeligere modellen Asynja til test. Bruksområdet er primært vandring og hverdagsbruk. Det svenske firmaet har en historie fra 1975 og jobber aktivt med å lage plagg som både har en bærekraftig materiale/produksjonslinje, og samtidig er slitesterke og sikre.

Beskrivelse

Farge amber gold, materiale Cutan, som er 100 % resirkulert polyamid. Light Windstretch- forsterkning laget av polyamid og elastan. Fluorkarbonfri og bluedesign-sertifisert produkt, ut fra gitte standarder om miljø- og helsevennlig produksjons-form og materialer. To store brystlommer med nettingfôr. Strikk-stramming nederst på jakka, på ermene og på baksiden av hette. Enkel knepping øverst og nederst ved glidelås. Tapede sømmer, vannsøyle 20.000 millimeter. Vaskes på 30 grader. Fås i 11(!) farger, egen damemodell og i størrelser fra extra small til extra extra large. Garanti: Klättermusen har tre års garanti på alle produkter, inkludert vanntetthet. Utover garantitid repareres klær til en fast timepris.

Opplevelse i bruk

Asynja er en slags lillebror til den gedigne Allgrön 2.0-jakka jeg har testet tidligere. Asynja er nesten tre hundre gram og 40 % lettere enn Allgrön, og det merkes. Materialet er tynnere, mykere og jakka har ikke så mange detaljer. Asynja har for eksempel ikke luftemuligheter under armene. Jakka er behagelig å ha på, og jeg ser detaljer jeg liker. De virkelig store brystlommene kan delvis fungere som ventilasjonsluker, alternativt på kalde dager får du plass til hender, med vottene på, inne i dem.

Den snedige strikk-strammingen nederst på ermene er rask å bruke og gjør at man får festet jakka skikkelig tett her. Fint når det regner, sludder eller blåser hardt. Selve strikken virker å være tykk nok til at den kan vare lenge. Hoved-glidelåsen i jakka er spesiell, med en skrånende avslutning mot hodet. Den ender ikke rett under haka som på andre jakker, men litt på siden. Hvorfor? Fordi det blir lettere å bruke glidelåsene på mellom-plaggene til Klättermusen, som har en glidelås som skråner motsatt retning. Glidelåsene ligger derfor ikke rett over hverandre. En gimmick, vil kanskje noen si, men samtidig noe som en hard-core bruker kanskje vil verdsette. På hjemmesiden er jakka presentert som «den perfekte overtrekksjakken til regnskurer om sommeren». Samtidig har den fått «10», den høyeste rangeringen på vanntetthet som Klättermusen gir plaggene sine, og en oppgitt vannsøyle på 20.000 millimeter, noe som er svært høyt. Vel, tåler den bare en regnskur, eller langvarig sprutregn? Et viktig spørsmål for alle som skal på tur i Norges våte klima. I mangel av ekte regnvær i testperioden bestemte jeg meg derfor å gjøre som med Allgrön, å utsette Asynja for mitt eget «ekstremvær»! Jakka ble plassert en halvtime under en middels kraftig dusjstråle, som utgjør temmelig mange liter vann på kort tid. Jakka var fortsatt helt tørr på innsiden. Godkjent. Jeg kan med stor sikkerhet si at det er mange jakker som ikke ville bestått denne vanntesten. For å beholde en fortsatt god vanntetthet over tid anbefaler produsenten at jakka vaskes minst en gang i året, enda oftere om jakka brukes hardt. I tillegg bør den re-impregneres.

Oppsummering/konklusjon

Det er et stort tilbud og hard konkurranse på markedet for skalljakker og ikke så enkelt å skille seg ut. Asynja er en slags ulv i fåreklær; diskret i fargen og beskjeden å se på, men med flere spesielle løsninger. Jeg opplever at disse løsningene er gjennomtenkte og smarte og at den uten problemer tålte vanntesten jeg kjørte den gjennom. Med en vekt på under fire hundre gram er dette også en jakke det er naturlig å bruke til hverdags. Er du opptatt av bærekraft og miljøvennlighet er Klättermusen dessuten et merke å sjekke ut, ikke minst på grunn av fravær av fluorkarboner i plaggene.

Pris: 3.999,-
Vekt: 385 gram i størrelse Large
Mer info: klättermusen.com
Testet av: Øyvind Wold

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.