Friluft

Vi gir deg turtips til spennende områder

Bro åpnet Sognefjellet

Tekst:
Pressenytt
Foto:
Råmund Mundhjeld

BRO: En 52 meter lang og 2,5 cm tykk metallplate som nærmest svever over vannet.
Innfallsport Jotunheimen fikk DOGA-merket for design og arkitektur.

En universelt utformet sti og en iøvnefallende gangbro beskytter naturen og åpner høyfjellet for alle. Nå hedres Jotunheimens innfallsport med DOGA-merket for design og arkitektur.

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur.

Over Fantesteinvatnet, oppe på Nord-Europas høyeste fjellovergang, ser du den: En 52 meter lang og 2,5 cm tykk metallplate som nærmest svever over vannet.

«Universell utforming» er kanskje ikke det første uttrykket du tenker på når du skal beskrive den elegante strekkbåndbroen, men det var her reisen startet. For noen år siden satte Miljødirektoratet i gang et pilotprosjekt på Sognefjellet, med mål om å gjøre nasjonalparkene våre mer tilgjengelige.

Oppdraget gikk til Dronninga landskap, som skred til verket. Bestillingen lød på en tursløyfe med utgangspunkt i den populære Sognefjellshytta på 1400 meter over havet. Landskapsarkitektene jobbet tett sammen med ingeniørfirmaet DIFK for å tilpasse formgivningen og de tekniske løsningene og sørge for minst mulig belastning for den sårbare høyfjellsnaturen.

Gangveien ble lagt med lokal stein og grus, og de øvre jordlagene ble tatt vare på og lagt tilbake når arbeidet var ferdig. Stien er utformet slik at den kan brukes av alle, samtidig som den sparer naturen rundt for unødig slitasje. På den måten kan tidligere, menneskeskapte sår i landskapet endelig heles.

For at tursløyfen skulle bli lang nok, var det nødvendig med gangbro over Fantesteinvatnet. Den minimalistiske konstruksjonen består av én sammenhengende metallplate som henger over vannet uten støtte fra søyler. Strekkbåndbroen glir i ett med det dramatiske landskapet.

Både tursløyfen og gangbroen har blitt tatt svært godt imot etter at de stod ferdige i 2019. Utferden fra Sognefjellshytta er nær firedoblet, og området brukes av unge og gamle, erfarne fjellfolk og nysgjerrige bilturister, og ikke minst av mennesker med én eller flere funksjonsnedsettelser.

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/innfallsport-jotunheimen

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.