Pensum

Var setrene starten på dagens hytteliv?

Kontrasten er stor mellom dagens hytteliv og de fasiliteter seterfolket hadde å tilby til de første fjelltravere.

Tekst og foto:
Jon Melvin Mølnås

GAMMELSETER: Risvolvollen, som ligger i Forbygda i Trøndelag, er en god representant for alle de flott beliggende setrene som i dag er på vei tilbake til naturen.

Vi, nordmenn, har brukt skog, fjell og utmarka i uminnelige tider, men da utelukkende til matauke, eller som ferdselsårer. Det var ytterst få som frydet seg over vår flotte natur. Ja, det var til og med embetsfolk som skrev at de hadde hatt «reddsomme» opplevelser når de måtte ta seg over våre høyeste fjelloverganger. Seterfolket, hadde mer enn nok med sitt daglige gjøremål. Så foruten gjetergutten, som i en kort fristund frydet seg ved fiskebekken, med en rognkjepp han hadde smidd seg mens han gjette dyra, var det nok svært få som tok seg tid til å glede seg over naturen. Seterromantikken er vel noe vi moderne mennesker har funnet opp. Den var nok heller fraværende, selv om de gamle setertausene gledet seg til setersesongen.

VINTERSTEMNING: Etter at setringen tok slutt fungerte Buvollen i Forbygda som husvære under skogsdrift. Selve hytta forfalt mens stallen der hestene huserte ble restaurert og er i dag et meget populært turmål.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.