Friluft

Orrfuglleik

– et av vårens vakreste eventyr
Tekst og foto:
Bjørnar Valstad

Litt lek med det lavt motlys kan gi flotte og morsomme bilder.

Hva er mer stemningsfullt enn å ligge i myra under stjernehimmelen og høre de første «Tsju-huu» i nattemørket. De første fuglene er på plass allerede kvelden før, og de første gir seg til kjenne lenge før soloppgang.

Tips:

  • Spør lokalkjente eller bruk en tidlig morgen på rekognosering i et område du tror kan ha spillaktivitet. Orrfuglen har gjerne spillplass på høytliggende myrområder omgitt av eldre furuskog.

  • Ta turer på forhånd og se etter spor (ekskrementer under store furuer, fjær på myra). Finner du først en spillplass kan du være sikker på at orrfuglen dukker opp igjen.

  • Orrfuglene kommer gjerne inn mot spillmyra på kvelden før sola går ned. Forsøk derfor ikke å snike deg innpå fugler på morgenen. Etabler skjul dagen før (ettermiddag) og kom til ro tidlig (ikke brenn bål og ha aktiviteter ved skjulet).

  • Bruke kamuflasjenett, telt, lavvo eller presenning. Sørg for at du har mulighet til å se orrfuglen uten at den ser deg.

  • Kle deg godt og ligg på et godt underlag i en god sovepose. Vårnatten er gjerne kald.

  • Fuglene starter gjerne forspillet i grålysninga. Vær forberedt på aktivitet et par timer førsoloppgang.

  • Ha respekt for fuglene og vær lydløs til fuglene har dratt.

Å finne en god leik handler om å gjøre litt Research på forhånd. En runde på antatt gode plasser på utkikk etter rester av fjær og ekskrementer gjør at sjansen til å finne en god spot er langt større. Om du da ikke er heldig og kjenner noen som vil avsløre «hemligheten» og forteller deg hvor du bør være for å få oppleve vårens vakreste eventyr. Slike turer på jakt etter nye plasser, er etter min mening noe av det beste med naturfoto. Godt kamuflert kan det bli spennende og flotte øyeblikk med skogens faste innbyggere.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.