Pensum
Fra litteraturen

Det var en gang

«Min første virkelige vintertur av dimensjoner i det norske høifjell blev minnerik. Den gav mig til og med en alvorlig lærepenge, og gav mig en klar forståelse av at en polfarers liv kan også leves andre steder enn ved polene.»

Andre juledag om morgenen i 1924, møttes noen venner og jeg på Finse for å legge i vei østover med Gudbrandsdalen som mål. Imidlertid satte værgudene seg på bakbeina med snøstorm i flere dager på rad. Til slutt mistet mine venner tålmodigheten og satte seg på toget til Gol for deretter å skaffe skyss videre til Breistølen. Slik ville de ta igjen noe av den tapte tiden. Denne planen falt ikke i min smak. Jeg ville heller trosse vær og vind og legge i vei gjennom snøstormen over fjellet.

TRYGVE GRAN (1889 – 1980)

Trygve Gran deltok i årene 1910 – 1913 i Robert Scotts ekspedisjon til Antarktis som skiekspert. Han var med i gruppen som fant Scott og hans mannskap omkommet.

Den 30. juli 1914 fløy han som den første over Nordsjøen fra Cruden Bay i Scottland til Jæren på 4 timer og 10 minutter.

Han skrev flere bøker med utgangspunkt i sine fly- og sydpolopplevelser, og drev også som foredragsholder.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.