FRILUFT

Ett døgn – bortenfor hverdagen

Denne historien starter i småbarnstiden. Vi har fått barnevakt i ett døgn. 24 timer som kan brukes til det vi vil! Spise på restaurant, hotelluksus, vill natur? Vi ønsker oss alt.

Tekst og foto:
Silje Bringsrud Fekjær

LEK PÅ ISEN: Er du virkelig heldig treffer du akkurat den korte perioden hvor isen er trygg og snøen ennå ikke har lagt seg.

Etter litt googling innser vi at de fleste fristende alternativene innebærer å kaste bort mye av den dyrebare tiden på reising. Når det i tillegg er november og mørket senker seg i tretiden, blir det ikke mye tid igjen til tur. Slukøret gir vi opp drømmen om høye topper og begynner å lete etter nærmere alternativer. Da dukker Losby gods i Lørenskog opp. Halvannen mil skog skiller hjemmet vårt og ekte hotelluksus. Her kan vi jo få alt!

Flere ett-døgns-turer ut fra Oslo:

På ski gjennom Østmarka

Start for eksempel fra t-banen på Skullerud eller Ulsrud, og gå på ski over Mariholtet og Halsjøen. Ved Mønevann kan du velge å ta til venstre mot hotelluksus på Losby gods, eller til høyre mot de hyggelige DNT-hyttene Røyrivannskoia og Stallen. Begge alternativer er drøyt halvannen mil. Denne turen har vi gjennomført også med mindre barn, som kan bytte på å gå og å sitte oppå transportpulken over vannene. Men skiføret i Østmarka er lunefullt, her gjelder det å kaste seg rundt den ene helgen i året hvor det er mulig.

Langs Losbyvassdraget: Med skøter, ski, sykkel, kano eller barnevogn

Starter du ved parkeringen på Losby er det seks flate og lette kilometer inn til Røyrivannskoia og Stallen. Disse har vi prøvd ut både med kano og med ski/pulk. Begge deler gir mulighet for å ha med mindre barn og å slippe å jakte gram når man pakker. Det går også vei inn langs vannene for de som foretrekker barnevogn, beina eller sykkel. Er du virkelig heldig treffer du akkurat den korte perioden hvor isen er trygg og snøen ennå ikke har lagt seg, da kan du kan suse av gårde på skøyter helt inn til hytteveggen.

Til fots eller på ski i Nordmarka

Store og lille Tømtehytta (DNT) ligger drøyt 4 kilometer fra bussen på Skar og 6 km fra toget på Movann. Du kan også sykle inn og gå det siste stykket opp på kollen der hyttene ligger. Mer kronglete terreng for pulk, men en lett tur som ofte gås av barnefamilier.

Andre muligheter for de som foretrekker hotelluksus

Kleivstua (Krokskogen), Soria Moria, Voksenåsen og Lysebu (alle øverst i Holmenkollåsen) ligger midt i skogen og holder god hotellstandard. De tre sistnevnte har også svømmebasseng. Et pluss med alle fire er at de ligger høyt: Her er det gode muligheter for å finne skiføre når du er lei av regn og slaps nede i byen.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.