FRILUFT

Jutulhogget

En fottur langs brattkanten av hele Jutulhogget kan oppsummeres slik: Fryktinngytende, skummelt, ekkelt, sug i magen, småsvimmel og dirrende knær. Og samtidig – næropplevelse av et meget fascinerende naturfenomen!

Tekst og foto:
Bjørn A. Esaissen

CANYON: Jutulhogget er en unik og storslått canyon som skjærer seg ned i fjellene mellom Østerdalen og Rendalen. I vest ender den brått i en vertikal skrent, i øst vider den seg ut. De stupbratte veggene er opp til 250 meter høye, og bredden fra kant til kant er fra 150 til 500 meter. Selve storhogget er 2,5 kilometer langt. Langs kantene på oversiden av hogget er alt løsmateriale vasket vekk, og fjellet kan ligge skinnende blankt. Her kan derfor bare en glissen furuskog overleve.

Det er stupbratt. Fjellveggen i juvet går steilt ned til den enorme steinrøysa i bunnen. En ting er å stå bak sikkerhetsgjerdet å se utover mot en del av canyonen. En annen ting er å gå de 2,5 km langs kanten av hele Jutulhogget. Og da er det selvfølgelig om å gjøre å gå så nære kanten som mulig slik at man får sett ned i juvet på veien langsetter canyonen.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.