Friluft

Indrefileten i Østerdalen – Seterveien fra Røros til Alvdal

Ta to deler tradisjonsrikt kulturlandskap, tre deler strøkne grusveier og en del seige stigninger. Tilsett susende utforkjøringer og lengre innslag med sti og kjerrevei. Krydre med masse blomster, sau i veibanen og la det putre i tre dager. Da har du oppskriften på Seterveien, en nyskiltet sykkel-langrute gjennom Nord-Østerdalen.

Tekst og foto:
Øyvind Wold

SETERVOLLER: Selv om det finnes både kultur og seterhistorie langs ruta, er det først og fremst den vekslende naturen, stillheten, blomsterprakten langs veikanten og de duse fjellfargene som gjør inntrykk.

Foto: B. Risan

Øyvind Wold

Artikkelforfatter Øyvind Wold er en friluftsskribent og fotograf basert i Oslo. Særlig interesse for tursykling og stisykling, også jobbet en del med utstyrstester. Skrevet ni turbøker, den siste er «35 sykkelturer i verdens beste skiterreng Hafjell – Øyerfjellet – Nordseter», utgitt av Øyer Turskiløyper i 2019.


På tredje dag av turen våkner jeg opp ved Kroktjønnan i Folldal, noen pussige små innsjøer laget av dødisgroper etter siste istid. Jeg har syklet tolv mil i et særs attraktivt fjellterreng, uten nå møte noen andre tursyklister. Jeg spekulerer på årsaken til hvorfor. Kan det være fravær av to-tusenmeters-topper, fancy hoteller, rikskjente attraksjoner og instagram hotspots? Årsaken er nok et annet sted; at denne ruta er utenom allfarvei, og dessuten skiltet som sykkelrute bare helt nylig.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.