Utstyr

Her får du våre tips og råd om turutstyr

Ta vare på soveposen din

Tar du godt vare på soveposen din kan den gi deg gode og varme turnetter i mange, mange år.

Tekst: www.pinsj.no

Foto:
Bjørn A. Esaissen

Tørking og lufting: Tørking av utstyr er det viktigste du gjør når du kommer hjem fra tur. Sett i gang med det samme, pakk ut soveposen og heng den opp, slik at den får luftet og tørket fra seg frem til neste tur. Soveposen din tar opp mye fukt både fra deg og omgivelsene når du er ute, selv om den ikke føles våt skal den alltid pakkes ut av kompresjonstrekket, vrenges og luftes på et tørt sted. En våt sovepose som pakkes bort kan bli muggen og ødelagt.

Oppbevaring: Dunposer skal aldri oppbevares i kompresjonstrekket da det ødelegger dunfibrene over tid og effekten til å holde på varmen blir dårligere. Legg soveposen din på et luftig og tørt sted og pakk ned ved turbehov.

De fleste soveposer leveres med to trekk, ett til komprimering når du skal pakke i sekk og ett trekk til oppbevaring. Oppbevaringstrekket har godt med plass og luftehull, bruk det for alt det er verdt.

Fibersoveposer tar ikke like stor skade av å oppbevare nedpakket, men har du mulighet er det allikevel fint å la den ligge luftig over tid.

Bruk innertrekk/lakenpose og rene klær: Ha med et tørt ullskift som du kan bruke i soveposen. Det er både mer behagelig, mer hygienisk og mye bedre for soveposen din. Svette som setter seg i fibrene gjør at de mister effekt på sikt.

Det er alltid anbefalt å bruke et innertrekk i soveposen. Det er mye lettere å vaske trekket etter hver tur enn selve soveposen. Et innertrekk er også spesielt viktig om du skal låne eller leie sovepose fra noen andre – en billig og sikker forsikring for å få soveposen til å vare lengst mulig, uansett hvor mange som har glede av den.

Vasking: Soveposen din kan vaskes, det gjelder både dunposer og syntetposer. Det viktigste er å vaske soveposen på en skånsom måte som følger vaskeinstruksjonene. Bruk et egnet, mildt vaskemiddel og lukk alle glidelåser. Det beste er å tørke soveposen i en tørketrommel med en tennisball for å slå opp fibrene igjen. Dette gjelder spesielt dunsoveposer. Hvis du leier sovepose er det fint å bli enig med eier før du hiver den i vaskemaskinen. Det beste for dere og soveposen er å bruke en lakenpose og vaske kun ved behov.

Hvis ulykken skulle være ute når du er på tur og får en rift kan du tette med en teipbit for å ikke miste dun til du er hjemme igjen.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.