Utstyr

Her får du våre tips og råd om turutstyr

Ta vare på teltet ditt

Foto: Bjørn A. Esaissen

Teltet ditt kan bli en trofast følgesvenn i mange år om du tar godt vare på det. Vi har samlet noen enkle tips som kan hjelpe deg på veien.

Tørking, tørking, tørking…Det går ikke an å få sagt dette nok. Teltet, sammen med det meste av utstyret du har med på tur skal alltid pakkes ut og tørkes ordentlig etter hver gang du bruker det. Det er noe av det viktigste du gjør, og det første du skal tenke på vel hjemme fra uteovernatting. Med god tørking unngår du vond lukt som gjerne kommer fra et muggent og fuktig telt. Heng det opp uansett hva slags vær du har vært ute i. Det beste er å tørke teltduken ved å henge den opp på en snor, gjerne uten at for mye av stoffet ligger dobbelt. Pass på at både ytter- og innerteltet, samt stenger og barduner får seg en god lufting.

Når du er sikker på at teltet er helt tørt kan du pakke det ned, og lagre det på et tørt sted uten direkte sollys. Teltet kan oppbevares nedpakket i kompresjonstrekket – klart til å hives med i sekken neste gang du skal ut. Telt tar ikke skade av å stappes ned i trekket, men det kan absolutt være en fordel å være litt ryddig; du vil helst unngå at kroker og barduner er hektet i hverandre når du skal sette opp teltet i ruskevær på neste tur. Hvis du har tørket inner- og yttertelt separat er det i tillegg fint å feste dette sammen igjen, slik at du slipper å knote med det ute i mørket.

Telt skal aldri vaskes i vaskemaskinen. Til nøds kan du gå over teltet med en fuktig klut, men unngå sterke såper. Telt har en beskyttende membran som er vannavvisende og til dels avvisende mot skitt og støv. Den kan bli ødelagt om du skrubber teltduken for mye. Det er imidlertid fint å børste ut av innerteltet før du pakker det ned fra tur, og riste av synlig møkk på utsiden. Da unngår du at skogens kvister lager rifter når du pakker det ned, og du kan pakke opp et litt renere telt hjemme i stua. Noen telt kan impregneres andre ikke, det kommer an på hvilket yttermateriale teltet er laget av. Sjekk alltid med produsenten av teltet om du er usikker, og får tips til hva slags type impregnering du kan bruke.

Det er alltid viktig å sjekke utstyret før du drar på tur. Har du mulighet kan du sette opp teltet i hagen, i hvert fall hvis det er en stund siden du har brukt det sist. Se etter rifter, mangler og se at stengene er intakte. Sjekk at du har nok teltplugger og at du ellers har alle delene du trenger for å sette opp teltet. Da slipper du overraskelser ute på tur.

(Kilde: www.pinsj.no)

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.