Hjelp bekkene FRI
Bekkene er viktige for naturmangfold, rekreasjon og flomhåndtering. Dessverre har vi over årtier ødelagt svært mange av dem med kanalisering, fiskebarrierer, hogst av kantskog, og bekkelukkinger. Vi kan ikke ha det slik for evig. I FNs tiår for naturrestaurering må vi starte med å ta tilbake det tapte.
Førsteamanuensis, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NY BEKK: Terje Jünge (t.v) og Stian Stensland skrur opp fleksible terskler i kulverten i Valbekken, Verdal. Fisken kan nå svømme opp til 2 km med «ny bekk» etter å ha vært utestengt i 50 år pga. en 30 m bekkelukking. Både Stiftelsen Redd Villaksen og Miljødirektoratet gir midler til slike tiltak.
Foto: Stian Stensland
«Ivar, ta å gå ned i bekken etter fisk til middag.» Det fikk morfaren min høre som guttunge da han vokste opp for 100 år siden mellom Bjartnesbekken og Haugslibekken i Verdal. Ungene lekte ved vannet og fisket både stingsild, flyndre, ål, bekkørret og en og annen stor sjøørret. Det krølet av liv i og ved bekken. I dag er de to bekkene og mange andre i Norge nærmest fisketomme.
Du må logge inn for å lese videre
Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.