Pensum

CHAGA

Chaga er en medisinsk sopp som vokser på bjørketrær. På norsk kalles den kreftkjuke. I flere land brukes soppen i kreftbehandling og i mange kulturer drikkes uttrekk fra soppen for å forebygge mange sykdommer.

Tekst og foto:
Bjørn A. Esaissen

FORSIKTIG: Det blir stadig flere av oss som er interessert i å høste chaga. Da er det viktig at vi gjør det på en skånsom måte. Vi må la noe av soppens sorte del være igjen slik at det kan vokse ut ny sopp.

Chagasoppen lever i symbiose med treet og etablerer seg på skadete trær. Soppens funksjon er å dekke skaden. Selve soppen kan ikke spises, men den har siden 1500-tallet blitt brukt som te og medisin. Chaga er et adaptogen, det vil si at den tilpasser sin virkning etter kroppens behov, og er den kraftigste, naturlige antioksidanten vi kjenner til. Den skal blant annet virke krefthemmende, immunregulerende, blodrensende, betennelsesdempende, blodsukkersenkende og bakterie- og virushemmende. Smaken er litt som te eller kaffe, og avkoket kan brukes som erstatning for humle ved ølbrygging. Det er garvestoffene i soppen som gir den spesielle smaken.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.