Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Søppelrydding og det sårbare fuglelivet

VARSOMHET: Det er viktig å ta hensyn til hekkende fugl når frivillige er ute og rydder.

Foto: Hold Norge Rent

Våren lokker oss ut i naturen, og mange vil også ut å gjøre en konkret innsats for miljøet ved å rydde søppel. Samtidig er dette en sårbar tid for fuglelivet.

Et viktig mål med frivillig opprydding er å beskytte dyrelivet, men hvis vi forstyrrer hekkende fugl når vi rydder, kan vi gjøre mer skade enn nytte. Hold Norge Rent oppfordrer derfor alle frivillige ryddere til å rydde før fuglene kommer eller etter at hekketiden er over. I verste fall risikerer man at foreldrene forlater redet og ikke vender tilbake til eggene eller kyllingene.

Alle som ferdes i nærheten av områder med ferdselsforbud, må holde en avstand på minst 50 meter til disse områdene. Både turfolk, klatrere, padlere, kitere, dykkere og frivillige ryddere må respektere ferdselsforbudet. Det er ikke tillat å kjøre båt eller vannscooter gjennom områder med ferdselsforbud. Det er ikke tillat å gå i land, hunder kan ikke slippes fri inn i disse områdene, og det er heller ikke tillat å fly droner inn i områdene.

Flere steder i landet startet ferdselsforbudet allerede 15. mars, og i disse områdene er det ikke tillat å rydde.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.