Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

19. mars er Vårryddedagen

Sammen rydder vi Norge, og i 2021 bidro 590 000 frivillige til opprydding av forsøpling på landsbasis.

Tekst og foto: Hold Norge Rent

En IPSOS-undersøkelse gjennomført i desember 2021 på oppdrag fra Hold Norge Rent viser at dugnadsånden, frivillighet og miljøengasjementet står meget sterkt i Norge.

Litt over 13 % av Norges befolkning over 15 år ryddet søppel en eller flere ganger i 2021. Engasjementet er stort over hele landet, men det er størst i Midt- og Nord-Norge.

Menn rydder mer enn kvinner, men forskjellene er små. 15 % av menn og 12 % av kvinner svarer at de har plukket søppel i 2021. Dessuten er det flest yngre (under 24 år) og eldre (over 60 år) som rydder.

Ryddeaksjoner er både en givende og en sosial aktivitet. 75 % av de frivillige rydder sammen med andre, og nesten halvparten rydder i eget nærmiljø.

I tillegg til de frivillige selv, er det mange som bidrar for å gjøre frivillig opprydding mulig. Lokale lag og foreninger, ideelle og frivillige organisasjoner, friluftsråd, avfallsselskap og kommuner er blant aktørene som gjør en imponerende jobb, så vel som alle som bidrar økonomisk.

Alle kan bli med på frivillig opprydding, og lørdag til 19. mars inviterer Hold Norge Rent til Vårryddedagen. Til høsten inviterer foreningen dessuten til Strandryddeuka 10.-18. september, som en del av Frivillighetens år 2022.

Bli med, og registrer din ryddeaksjon allerede nå: www.ryddenorge.no

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.