Friluft

Vi gir deg turtips til spennende områder

Tekst:
Bjørn A. Esaissen
Foto:
Bente Risan

Vinterturer

Svært ofte hører vi i forbindelse med leteaksjoner at den savnede er fjellvant. Det hjelper ikke stort om en ikke bruker den kunnskap og erfaring som en gjennom et aktivt friluftsliv har tilegnet seg. Det er nok en tendens til å mene at ulykker er noe som hender andre, og ikke en selv. Noe som kan føre til en vel slapp holdning til temaet. Virkeligheten er heller slik at ulykker kan hende hvem som helst som driver med friluftsliv. De som har blitt rammet av ulykker kan underskrive på det. Mulighetene for at en uforutsett hendelse skal ende bra avhenger av de forberedelser som er gjort forut for turen, og de valg som blir tatt når uhellet er ute.

Den mentale styrken vil blant annet være avhengig av den enkeltes erfaring. Den beste måten å forberede seg på en nødsituasjon, er å prøve den ut under kontrollerte forhold. Den som har prøvd å grave en snøhule og overnattet i den, vet at det fint går an å overleve lenge under snøen. Derfor vil beslutningen om å grave seg ned bli tatt, mens den som er skremt av tanken på å grave seg ned, kanskje vil fortsette å gå til man blir utmattet. Overnatting i vindsekk eller improvisert bivuakk, kan også være verd å prøve under ulike forhold. Man bør også teste seg selv i bruken av kart og kompass, og eventuelt GPS.

Uansett hvor godt rustet man er til å takle en nødsituasjon, er det best å opptre slik at man unngår det. Av naturlige grunner er dette spesielt viktig om vinteren. Risiko og sikkerhet på vinterturer er hovedtema på de kommende sidene.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.