Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Rett i garnet – historien om fiskerens ullklær

Tekst og foto:
Steinar Væge

I kulde, vind, regn og snø dro den norske fiskerbonden ut på fiskefeltenes lunefulle farvann. Boken «Rett i garnet» handler om fiskerens klær på sjøen, fra 1700-tallet og frem mot 1900-tallet.

Inspirert av disse tradisjonelle plaggene, har Line Iversen og Margareth Sandvik laget nye strikkeoppskrifter på gensere, jakker, luer, votter, vester og undertøy – tilpasset kvinner og menn i vår tid.

Boka er like mye ei historiebok som ei bok med strikkeoppskrifter. Den handler ikke bare om strikkeplaggene, men også om folkene som brukte plaggene. Fra å holde sau for å få ull som råstoff, til ferdig utrusting før fisket tok til. Boka forteller om livet til fiskerbonden og familien hans, og hvilke kår de levde under. Historiske kilder viser oss hvilken bekledning fiskerbonden brukte, hvem som lagde den, hvor den ble brukt, samt import og mote i fiskerdrakter fra utlandet.

Oppskriftene i boka er enkle, men de som ønsker nye utfordringer, kan la seg inspirere til å sette sammen ulike mønstre og prøve ut nye fargekombinasjoner. For eksempel å strikke en islender i sine egne farger.

Boka er rikt illustrert med bilder av plagg som nevnt ovenfor, fotografert i miljøet som plaggene benyttes i. Det er så en kan kjenne duften av ramsalt sjø og ull, mens en blar gjennom boka.

Et litt artig poeng er at folka som viser plaggene ikke er modeller, men mannskapet på bankskøyta Storeggen av Aalesund. Til og med skipshunden Attila har fått være med på bildet til genseren «Spitsbergenbanken».

Om forfatterne:

Line Iversen er konservator og fagansvarlig for tekstil i Viti (Musea på Sunnmøre). Margareth Sandvik er professor i norsk på OsloMet – storbyuniversitetet.

Mer info:

Boken utgis av Museumsforlaget, Trondheim
www.museumsforlaget.no
post@museumsforlaget.no
Pris: 390,-

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.