Pensum

Hver dag er en værdag

Lite er så viktig som været når du er på tur. Ikke sjelden lar vi værvarslet bestemme om vi drar ut eller ei. Med enkle grep kan du selv lære å forutse været bedre.

Tekst:
Bjørn Godal
Foto:
Bjørn A. Esaissen

NATTSKYER: Blir skyene tykkere der de kommer fra, bør du finne fram sydvest og gjøre båten sjøklar. Bildet er fra Sandhornøya i Nordland.

Jeg vokste opp med værmeldingen på radio som en av familiens viktigste høytidsstunder. På seiltur var meldinga kl. 0550 på radio obligatorisk. Det var den beste. Der fikk far vite hvordan været var på bankene utenfor Utsira, Rockall og Jan Mayen. For han var det et spørsmål om været eller ikke været, og unnlatelsessynden atskillig større enn å sove over gudstjenesten på julaften. Jeg skjønte ikke bæra, men har siden skjønt. Den meldinga ga et overblikk gull verdt når vind og bør skulle vurderes. Jeg ble tidlig vær-bitt.

Så neste gang du er på tur og lurer på hvordan været blir, ta gjerne et sveip innom yr, men kast også et blikk opp på himmelen. Der får du været på ekte.

FARGERIKT: Det er ikke alltid kveldshimmelen er like vakker som dette. Høytrykk gir klarvær. Noen få usystematiske, tynne skyer som strekker seg ut, som dun i forskjellige retninger, kan det likevel være. De trenger du ikke engste deg for. Lurer du på hvor høytrykket er, kan du vite at vinden blåser med klokka rundt høytrykk. Bildet er fra Trondheimsfjorden.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.