Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Norske fjellplanter

Tekst:
Steinar Væge

Fjellflora utgis av Museumsforlaget AS
Redaktør: Inger Gjærevold
Pris: 290,-

Boka FJELLFLORA i ny utgave – den 14. siden 1952:

Personlig anskaffet jeg meg Fjellflora for ca. 30 år siden, og den har vært med i sekk og lomme på utallige turer. Det bærer den preg av, noe teipen på ryggen som holder permene på plass forteller om. Nå skal den få hvile, klassikeren blir pensjonert og denne nye utgivelsen av 2021 tar over som «turkompis».

Den første utgaven kom i 1952 og ble utarbeidet av Olav Gjærevoll og Reidar Jørgensen, med Dagny Tande Lid som tegner. I forordet til 1952-utgaven heter det:

«Hvert år vandrer titusener av turister i våre fjell. Mange av disse vil gjerne lære å kjenne de planter de møter. Tronhjems Turistforening har lenge vært klar over det store behov for en fjellflora, som på en enkel måte forteller vandreren hvilken plante han finner. Vi har i denne bok forsøkt å gjengi planten så naturlig som råd er. Videre har vi forsøkt å få fram interessante trekk ved de enkelte arter. Dessuten gir vi en kort innføring i de problemer av vitenskapelig art som fjellfloraen byr oss.»

Dette forordet er gjeldende også i dag, men vi kan nok høyne antallet vandrere til hundretusener.

I Fjellflora finner du navn, beskrivelser og akvarelltegninger av de 164 vanligste plantene i den norske fjellheimen. Denne fjortende utgaven av Fjellflora er oppdatert med hensyn til de forskjellige data, spesielt når det gjelder latinske navn, utbredelse og oppdeling i underarter.

Fjellflora er skrevet av noen av Nordens fremste eksperter på fjellets planteliv, professor Olav Gjærevoll og botaniker Reidar Jørgensen. Kunstneren Dagny Tande Lid står bak de praktfulle akvarelltegningene av plantene. Det hendige formatet (106 x 150 mm, vekt 190 gr.) gjør boka godt egnet til et fast følge på fjelltur. Nyt plantene der de vokser!

Jeg har ofte erfart at fjellvandrere passerer gjennom landskapet, uten egentlig å observere faunaen i rundt seg. Utsikt og fjell har de fleste interesse av å dvele litt ved, men detaljer som fugler, insekter og blomster som en treffer på ferden, er det mange som går glipp av.

Å kunne gjenkjenne for eksempel blomster, har mye å si for utbytte av turen. Opplevelsen underveis blir bokstavelig talt mer fargerik.

Det å observere hva som finnes av flora og fauna underveis på tur, kan trenes opp. Det gjelder bare å ha fokus på å se rundt seg. Det er lett å falle i tanker når en går på tur, og mentalt befinne seg på et helt annet sted enn der hodet er. Det kan også være bra, men ikke hele tiden. Det gjelder å åpne for synsinntrykk, lukter og lyder underveis på tur. Mange vitenskapelige undersøkelser bekrefter at det er sunt for kropp og sjel.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.