Pensum
Fra friluftsrådene

Nordlandsruta – en glemt vandringsled

Fjellverden i grensetraktene mellom Nordland og Sverige ble isfri for om lag 10.000 år siden. Forskere har funnet spor av både furuskog og bever fra den tid. Siden den gang har mennesker vandret i landskapet. De eldste kjente sporene er 6.000 år gamle. Kartene er spekket av samiske navn på vatn, fjell, daler og elver, her fra Kyrkkåtan i Stàloloukta i Padjelanta nasjonalpark.

Foto: Gunder Garsmark

Pandemien gjorde at vi oppdaget ferie- og turmulighetene i vårt eget land. Selv fant vi ei 650 km lang vandringsrute i en glemt fjellverden. En fjellverden med hundrevis av 1000-meterstopper, gode fiskevann, et landskap spekket med kulturspor og utallige rennende bekker og elver. 42 overnattingshytter gjør at ruta kan gås i 43 dagsetapper. Du kan gå en etappe eller alle. Ruta er merket, har et 30-talles bruer og er godt tilrettelagt for vandring. Når vi i tillegg oppdager at ruta går gjennom 3 nasjonalparker, ett verdensarvområde, går forbi Nord-Norges tre høyeste fjell og Norges nest største innsjø, så mener vi ruta fortjener mer oppmerksomhet og at flere får oppleve denne fjellverden.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.