Friluft

Lofoten - et av Norges vakreste turområder

Nå har vi «tatt» Lofoten. Og jeg mener tatt: Med bil, fjellsko, ryggsekk, telt, sykler og kajakker raidet og loffet vi rundt i store deler av øygruppen.

Tekst og foto:
Bjørn A. Esaissen

Å: Ytterst i Moskenes ligger tettstedet Å. Her ender E10. Å er et sjarmerende lite tettsted med flotte bygninger og lange brygger og moloer. I Å finner du alt et fiskevær på 1800-tallet hadde å tilby: Trandamperi, rorbuer, bakeri, låve, naust, smie, husmannsstue, hovedbygning og vakre hager. Gammelbutikken har trolig Lofotens beste utvalg av lokal litteratur, gaver og suvenirer. Og når du først er der… Du bare må stikke innom bakeriet og kjøpe steinbakte kanelboller. Smaker fortreffelig.

Skal du oppleve Lofoten, så bør du absolutt ta avstikkere fra hovedveien E10. Kjør ut til de små tettstedene som ligger på nordsiden av Lofoten. Sett av god tid.

MIDNATTSSOL: Det så ut som en scene fra filmen Ringenes Herre, der midnattssola nærmest eksplodert i et inferno av lys ute i havet mellom fjellene. Vi slo leir noen kilometer utenfor Henningsvær, og bivånet det spektakulære lyset i flere nattetimer. Bildet er tatt klokka ett på natta. For å si det første først: Vi møtte mange som kjørte bil fra Svolvær, ut til Å, og så tilbake igjen på et par dager. De stakk som snarest innom noen gallerier, museer og kafeer. Overnattet på hotell. Vel hjemme skrøt de av å ha vært i Lofoten. Men…Det er stor forskjell på å ha vært i Lofoten, og å ha opplevd Lofoten.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.