Friluft

Spjærøy rundt til fots

En måte å få nye friluftsopplevelser på er å bruke et kjent område på en ny, eller «feil», måte. Hvalerskjærgården, sør for Fredrikstad, er primært kjent som et sted for båt- og sjøliv, ikke minst padling. Hva med i stedet å bruke en av de større øyene til en overnattingstur til fots? Spjærøy så ut til å være akkurat passe for det formålet.

Tekst og foto:
Øyvind Wold

TELTING: Det er ikke enkelt å finne en teltplass på øya, men helt sør på Spjærodden er det plass til et tomannstelt.

Øyvind Wold

Spjærøy

Areal Spjærøy:

8 kv.km.

Distanse beskrevet rute:

14 km

Digitalt kart og høydeprofil for rute:

https://ridewithgps.com/routes/34289442

Vanskelighetsgrad:

Lett – lett til middels

Samlet stigning:

185 hm

Underlag:

ca. 30 % asfalt, 20 % grusvei, 50 % stieller svaberg

Reise dit:

Bussrute Vy6 til Dypedalsåsen, avganger hver time fra Oslo bussterminal

Leie av Tredalen speidersted:

https://speiding.no/node/1761

Tar du med stort og smått av øyer og holmer, finnes det over to tusen fem hundre av dem i Hvalerskjærgården. Hva gjør man når man har lyst til å bli kjent, men står uten både bil, båt og motor? Vi pakket sekken, hoppet på bussen, og tok beina fatt rundt Spjærøy. Turen er ikke lenger enn at den kan gjøres på en dag, vi valgte å bruke et døgn, for å kunne bruke teltet.

Noen steder må jeg passere relativt tett på hyttene, og forventer dårlig stemning, men blir bare møtt med et vennlig nikk og ingen sure miner.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.