Friluft

Hvite strender

Rett utenfor byen Harstad i Troms og Finnmark fylke ligger det et flott friluftsområde med idylliske, hvite korallstrender.

Tekst og foto: Redaksjonen i Friluftsliv

OFFENTLIG STRAND: Gressholman er et viktig friareal om sommeren, og benyttes mye til bading og soling. Her er den offentlige stranda.

Gressholman ligger mellom Brokvika og Fauskevåg cirka to mil sør for Harstad sentrum. Dette er den største offentlige badeplassen i Harstad. Strendene består av fin og hvit korallsand.

Ta turen ut til de ytterste oddene. Her kan du være alene på en liten, hvit strand.

Åsted for mord og henrettelser

Søker du opp Gressholman i Harstad på Internett, så er det ikke få treff du får på «Drapene på Gressholman.» Historien i kortversjon er denne (kilde: www.lovest.no):

Gressholman var en lørdag i advent i 1748 åsted for to brutale mord, og deretter tre grufulle henrettelser. To samegutter ble drept på grunn av en flaske brennevin, og et skjerf, av to menn og en kvinne. Kvinnen kvelte den ene samegutten. Den andre gutten ble stukket med kniv. Morderne ble tatt og fikk sin straff alle tre. Først ble de satt i fengsel og ventet på sin dom.

Dommen ble hard og alle tre skulle knipes med glødende jerntang.

Først på drapsstedet, deretter på veien til retterstedet, og så en tredje gang når de var framme.

De skulle halshogges, men før hodet falt skulle høyre hånd hogges av dem. Til slutt skulle «Nattmanden» sette hender og hoder på stake og legge kroppene på steile (vognhjul).

Dommen ble opprettholdt i høyere rett, og sommeren 1750 ble de tre morderne «rettet» på Steglholmen sør for Gressholman. Hodene ble satt på stake på Stegelholmen og kroppene hang på steile fram til bare knoklene var igjen.

Hele historien med detaljer finner du på: www.evenskjer.net

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.