Pensum

Vinterovernatting

Ikke noe sted sover jeg så godt som ute en vinternatt. Luften er frisk, kald og tørr. Å ligge i en varm sovepose på et tykt liggeunderlag, eller henge mellom stammer og greiner ikledd snøkrystaller omgitt av fjell, islagte vann og høye graner i månelys er en rikdom flere burde unne seg.

Tekst og foto:
Bo Lindblad

HENGEKØYE: Vinterovernatting i hengekøye er noe alle kan oppleve. Det ser kanskje kaldt ut, men sørg for å ha et liggeunderlag eller reinsdyrskinn under soveposen, og en drikkeflaske med varmt vann nedi soveposen, da er du god og varm.

GOD MORGEN: Nydelig å våkne omgitt av snøtunge graner og kjenne solens varme. Selv om vinternatten i korte perioder kan være litt kald, veier inntrykkende opp for ulempene. Om du ikke er kapabel til å sette pris på hjemlig komfort, er det på tide å komme seg ut.

Å sove ute om vinteren under åpen himmel er hverken nytt eller tøft, men spektakulært og fascinerende – det er det. Kontraster fascinerer, og er helt elementære om vi skal føle verdi. Verdien ligger i utvekslingen mellom sliten og hvile, sulten og mett eller trygghet og frykt. Motpoler vi best kjenner ute. Når vi lever vante liv, er det sjelden vi beveger oss ut i kontrastpunktene. Å virkelig sette pris på komfort, er vanskelig om vi aldri må leve uten. Å ligge i en varm seng, åpne kjøleskapet eller dusje, er rivende luksus. Om vi ikke er kapable til å sette pris på komforten, er det på tide å komme seg ut. En litt kald natt ute i soveposen, og du elsker å komme tilbake og nyte den varme sengen.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.