Pensum

Nyttig kunnskap for aktive friluftsfolk

Vindkraftselskap anmeldt

AVREVET VINGE: Denne havørna ble funnet ved vindkraftanlegget på Smøla, med avrevet vinge, men enda i live. Til nå er det funnet 108 døde havørner og tre kongeørner på Smøla.

Foto: Ulla Falkdalen

Norges Miljøvernforbund (NMF) leverte i januar en politianmeldelse av Fosen Vind DA for bevisforspillelse og tyveri av fredet rovfugl.

Bakgrunnen for anmeldelsen var et avisoppslag i Adresseavisen, der det kom frem at Fosen Vind DA har levert turbindrept fugl til et avfallsmottak. I tillegg til at dette er direkte lovbrudd så har dette flere uheldige sider. Ikke minst, så forteller dette ganske mye om Fosen Vind sin manglende respekt for forretningsmoral og etikk, og for respekten for miljøkonsekvenser ved sitt eget anlegg.

Havørner er fredet vilt og statens eiendom ved Viltfondet. «Man kan enten beholde kadaveret selv, i så fall må det søkes om, eller man kan levere det til institusjoner som har rett til å motta slike fugler. Det er museer eller NINA.» Dette har ikke Fosen Vind DA gjort eller etterfulgt. Dermed er dette simpelt tyveri av statens eiendom.

Ved å unndra fredet vilt som er drept som en direkte konsekvens av ens egen virksomhet (vindkraft), så unndrar en viktige opplysninger og tallmateriale fra myndighetene. Dette er klart underslag av bevis/bevisforspillelse der motivet tilsynelatende kan se ut som en bevisst handling med hensikt å skjule miljøpåvirkningene fra egen virksomhet.

Fosen Vind DA (Delt Ansvar) er eid av tre selskap der to av eierne har offentlig eierskap, Statkraft og Trønderenergi. Dette gjør lovbruddene, mangelen på forretningsmoral, etikk og miljøansvar i forhold til drift av vindkraftanlegget, og behandling og underslag av statens eiendom ekstra alvorlig. NMF ber i anmeldelsen om at Fosen vind DA blir straffet etter en eller flere av følgende bestemmelser: viltforskriften § 8-3, viltloven § 56, naturmangfoldloven § 75, straffeloven §§ 27, 160, 240, 321, 322, 324 eller 325.

Informasjonen i denne saken er hentet fra nettstedet til NMF og NMF har godkjent dette for publisering i magasinet Friluftsliv.

Les mer om denne saken på:

www.nmf.no

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 399,- med første nr.