Friluft

Turtips til spennende områder

Vårryddedagen 13. mars

Tekst: Hold Norge Rent

Foto:
Anders Bastian Nordberg

Hold Norge Rent har gjort en omlegging av ryddeåret for å få ryddet før fuglene begynner å hekke. Bli med på Vårryddedagen lørdag 13. mars.

Foto: Anders Bastian Nordberg / Manus

Når snøen smelter, dukker søppelet opp! Hold av datoen, og få med deg vår nye ryddedugnad og åpningen av ryddeåret 2021 sammen med frivillige over hele Norge.

Hold Norge Rent legger om ryddeåret. Etter nøye overveielse og i samråd med ryddemiljøet flytter Hold Norge Rent Strandryddedagen og Strandryddeuka til høsten for å unngå storstilte oppryddingsaksjoner i mai mens hekketiden er på topp.

HNR oppfordrer imidlertid til rydding på våren før fuglene kommer tilbake og hekkingen starter, og vi inviterer alle som befinner seg i snø- og isfrie områder til å bli med på den nye nasjonale Vårryddedagen som arrangeres lørdag 13. mars. Vårryddedagen er en ryddekampanje som skal bidra til å fjerne søppel fra norsk natur før ferdselsforbudet trer i kraft 15. april.

Siden Strandryddeuka flyttes permanent til september og etterlater seg et tomrom, skal Vårryddedagen bidra til å fylle dette tomrommet og oppfylle ønske fra frivillige aktører om å gjennomføre en ryddekampanje om våren.

– Målet med Vårryddedagen er å ha en felles ryddedag når søppelet kommer til syne etter snøsmelting og før hekketiden er i gang for fullt, sier Heidi Gromstad, prosjektleder for ryddekampanjer i Hold Norge Rent.

Dersom situasjonen med pandemien tillater det i mars, ønsker vi å engasjere familier, vennegjenger, friluftsråd, lag og foreninger, kommuner, avfallsselskap og ellers alle som vil bli med på Vårryddedagen. Følg alltid råd fra lokale myndigheter og Folkehelseinstituttet.

NB! Grunnet is og snø gjennomføres Vårryddedagen hovedsakelig i Sør-Norge, på Vestlandet og i Midt-Norge med værforbehold for fylkene i Nord-Norge og Innlandet.

Alle oppfordres til å registrere planlagte ryddeaksjoner og funn i Rydde. Ved å registrere aksjonene på ryddenorge.no kan vi se hvor mange som deltar, hvor mye vi rydder sammen, og hvor behovet for å rydde fortsatt er stort. Opprett en bruker og registrerer ryddeaksjonen(e) dine via Rydde, så blir du med i tellingen og folkeforskningen.

Du må logge inn for å lese videre

Logg inn Jeg abonnerer på magasinet Friluftsliv, og ønsker gratis tilgang til nettutgaven! Jeg ønsker å abonnere* på magasinet Friluftsliv med gratis tilgang til nettutgaven!

* Som ny abonnent for et år eller mer mottar du en velkomstgave, lue i merinoull fra Aclima til en verdi av 249,- med første nr.